Ahli Akademik IPTA Gagal Tamat Pengajian Wajib Bayar Semula Kos Tajaan - Khaled Nordin - Semasa | mStar

Ahli Akademik IPTA Gagal Tamat Pengajian Wajib Bayar Semula Kos Tajaan - Khaled Nordin

PUTRAJAYA: Anggota akademik Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) tajaan kerajaan yang gagal menamatkan pengajian diwajib membayar semula kos tajaan, kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Beliau berkata tindakan tegas dikenakan ke atas anggota akademik di bawah Skim Latihan Akademik IPTA (SLAI), yang melanjutkan pelajaran di peringkat Doktor Falsafah (PhD) atau setarafnya (Sarjana Perubatan), berikutan Laporan Ketua Audit Negara 2011 mendapati sasaran skim tersebut tidak tercapai.

Sebelum ini, Mohamed Khaled berkata tidak ada tindakan dikenakan terhadap anggota akademik IPTA tajaan kerajaan yang gagal menamatkan pengajian.

"Kita akan memperkenal kaedah bagi memperkukuh sistem pemantauan dan memastikan program itu mencapai sasarannya. Kita tidak mahu mereka ke United Kingdom selama enam tahun dan pulang dengan tangan kosong.

"Kita perlu memastikan ada hasilnya. Kita ingin melihat pelaburan untuk program ini berbaloi. Kita ingin melihat mereka yang terpilih di bawah skim ini serius untuk menamatkan pengajian masing-masing," katanya kepada pemberita selepas pelancaran Universiti Antarabangsa Unitar di sini, Khamis. Mohamed Khaled juga berkata bagi mempertingkat proses pemantauan di bawah SLAI, kementerian akan bekerjasama dengan semua universiti untuk memantau anggota akademik yang terlibat.

"Kita akan memastikan yang kita sentiasa mendapat maklumat terkini," katanya.

Kerajaan meluluskan SLAI dengan peruntukan berjumlah RM1.006 bilion di bawah Rancangan Malaysia ke-9 bagi mempertingkat kualiti anggota akademik IPTA.

Laporan Ketua Audit Negara 2011 mendapati sasaran SLAI tidak tercapai kerana Kementerian Pengajian Tinggi hanya menaja 3,517 anggota akademik IPTA daripada sasaran 6,103 orang bagi tahun 2006 hingga 2008.

Laporan itu juga mendapati seramai 99 penerima tajaan yang melapor diri di IPTA, belum menghantar tesis, sedang menulis tesis atau menunggu keputusan viva (peperiksaan lisan untuk tesis) selain kurang pemantauan terhadap kemajuan pengajian penerima tajaan oleh kementerian. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain