Abdullah Mahu Program Integrasi Di Sekolah Diteruskan - Semasa | mStar

Abdullah Mahu Program Integrasi Di Sekolah Diteruskan

KEPALA BATAS: Bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi mahu program integrasi di sekolah diteruskan bagi membolehkan perpaduan dan kerjasama antara pelajar pelbagai kaum dipertingkatkan.

Beliau berkata program intergrasi terutama untuk murid sekolah rendah secara tidak langsung akan membawa kebaikan kerana wujudnya perasaan saling hormat menghormati antara kaum.

"Program intergrasi di sekolah akan memberi kebaikan dan setiap kemajuan negara dapat dinikmati oleh semua kaum serta setiap kaum sama-sama menyumbang kepada negara dan menguntungkan semua pihak. "Ia juga secara tidak langsung mampu menjayakan lagi gagasan 1Malaysia," katanya kepada pemberita selepas majlis perjumpaan bersama pemimpin Persatuan Ibu Bapa dan Guru Kawasan Parlimen Kepala Batas di sini, Khamis.

Abdullah yang juga Anggota Parlimen Kepala Batas berkata pengurusan sekolah perlu berusaha untuk memberi kesempatan dan membangunkan program intergrasi kepada pelajar supaya perpaduan kaum terus kukuh pada masa depan.

Abdullah juga yakin melalui program tersebut juga dapat menjalin hubungan baik dan satu persahabatan sesama sendiri.

"Kalau kita tidak berusaha untuk memberi kesempatan kepada pelajar untuk melibatkan diri dalam kegiatan kokurikulum seperti sukan, debat, kegiatan alam sekitar dan landskap, hubungan antara mereka akan terpisah dan bersendirian menjadikan integrasi antara kaum sukar untuk dilaksanakan," katanya.

Beliau berkata idea untuk mewujudkan program integrasi dipersetujui oleh Kementerian Pelajaran dan Persatuan Sekolah-Sekolah Cina semasa beliau menjadi Menteri Pelajara tetapi ia tidak dilaksanakan atas beberapa sebab. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain