Zoo Negara Terima RM8.2 Juta Naik Taraf Kandang

KUALA LUMPUR: Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM8.2 juta kepada Zoo Negara bagi tujuan kerja-kerja pemenambahbaikan kandang untuk lima jenis haiwan sebelum hujung tahun hadapan.

Pengarah Zoo Negara, Dr Mohamad Ngah, pruntukan itu dumumkan selepas selepas banyak persoalan timbul mengenai tahap pengendalian dan penjagaan haiwan-haiwan di zoo berkenaan.

Katanya, taman haiwan yang berusia hampir 50 tahun itu menerima peruntukan berkenaan daripada Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar untuk menambahbaik premisnya yang berkeluasan 15 ekar itu.

Beliau berkata, keadaan zoo sekarang adalah tidak lagi kondusif kerana jumlah haiwan semakin bertambah setiap tahun. Beliau menambah, pihak zoo perlu menepati garis panduan kawasan kurungan yang dikeluarkan pertubuhan Zoo Sedunia (Waza) dan Pertubuhan Zoo Asia Tenggara (Seaza)

"Sebagai satu pertubuhan bukan kerajaan kami sememangnya mempunyai perbelanjaan yang cukup untuk menampung kos harian tetapi kami tidak mempunyai dana untuk melakukan kerja penambah baikan," katanya kepada pemberita di sini, Khamis.

Menurut Mohamad, Zoo Negara telah membuat permohonan untuk mendapatkan dana sejak tahun 2006 lagi namun kelulusan baru dikeluarkan pada Mac lalu.

Katanya, lima jenis haiwan yang akan mendapat kurungan yang baru adalah gajah, badak sumbu, beruang, cimpanzi dan babun.

Tambahnya, penambahbaikan yang akan dimulakan bulan depan dengan membina kawasan kurungan yang menyerupai persekitaran semula jadi haiwan terbabit.

"Zoo akan menyediakan satu kawasan mempunyai belukar di mana binatang-binatang ini boleh bersembunyi daripada manusia jika mereka tidak berasa selesa," katanya.

Apabila ditanya tentang isu penjagaan zoo dan haiwan yang tidak memuaskan, Mohamad menyuarakan kekecewaan terhadap pengurusan beberapa zoo yang terdapat di negara ini beliau berkata:

"Saya tidak yakin dengan tahap penjagaan haiwan di beberapa zoo kecil dan disebabkan inilah kami hanya melakukan pertukaran haiwan dengan zoo yang mendapat sijil pengiktirafan seperti Zoo Taiping dan Zoo Melaka."

Zoo Negara bersama dua zoo yang lain mempunyai sijil pengiktirafan dari Seiza sejak tahun 2007 lagi.

Beliau juga menafikan dakwaan bahawa haiwan-haiwan di zoo tersebut mengalami tekanan kerana dipaksa membiak.

"Saya rasa kami adalah satu-satunya zoo yang membiak binatang-binatang untuk tujuan pemuliharaan dan kami melepaskan haiwan yang sudah dewasa ke habitat semulajadi mereka," katanya.

Berikutan isu keadaan Zoo Negara yang timbul sejak kebelakangan ini, beberapa pengunjung telah melahirkan rasa kesal mereka.

Pengunjung, Kelly Ho, 23, berasa terkejut melihat kurungan haiwan yang agak sempit.

"Haiwan-haiwan seperti gajah dan zirafah dilihat seperti tidak mempunyai keluasan kurungan yang tidak mencukupi," kata Ho.

Seorang lagi pengunjung, Ahmad Tasyrif, 19, pula mengatakan sesetengah haiwan reptilia kelihatan tidak sihat.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain