Kecekapan pengurusan PTPTN dipertingkat - Semasa | mStar

Kecekapan pengurusan PTPTN dipertingkat

KUALA LUMPUR: Pelbagai langkah telah diambil untuk meningkatkan kecekapan pengurusan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bagi menampung kekurangan dalam dana perbelanjaannya ekoran keputusan mengurangkan caj pengurusan bagi pembiayaannya berkuatkuasa tahun lepas, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohd Khalid Nordin berkata antara langkah yang diambil ialah mengenal pasti proses kerja yang boleh disingkatkan dan diautomatikkan seperti memperkenalkan permohonan secara online kepada pelajar yang ingin memohon pembiayaan selain memperkenalkan kaedah bayaran balik pinjaman melalui perbankan Internet.

Menjawab soalan Tan Sri Ong Ka Ting (BNKulai) mengenai bagaimana PTPTN akan menampung kekurangan dana apabila caj pengurusannya dikurangkan daripada tiga peratus kepada satu peratus bermula 1 Jun tahun lepas, Mohd Khalid berkata selari dengan jumlah pinjaman yang dikeluarkan dan jumlah bayaran balik yang sepatutnya dibayar oleh peminjam semakin meningkat, jumlah pendapatan daripada caj pengurusan sebanyak satu peratus juga akan meningkat.

Menjawab soalan tambahan Ong mengenai tindakan PTPTN untuk meningkatkan kadar bayaran balik pinjaman, beliau berkata kerajaan menggalakkan peminjam berunding dengan PTPTN supaya mereka "tidak menyepi" setelah keluar daripada universiti dan mendapat pekerjaan.

Katanya cadangan agar PTPTN bekerjasama dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) akan dikemukakan kepada kabinet bagi menyenangkan peminjam membayar pinjaman mereka melalui potongan gaji berasaskan pendapatan.

Bagi peminjam tegar, Mohd Khalid berkata, Kementerian Pengajian Tinggi turut menjalin kerjasama dengan Kementerian Dalam Negeri, melalui Jabatan Imigresen, untuk memastikan bahawa mereka tidak boleh keluar negara.

"Setakat ini, 17,000 peminjam telah disenaraihitamkan," katanya.

Sehingga 31 Mei lepas, PTPTN meluluskan RM27.3 bilion kepada lebih 1.3 juta peminjam dengan jumlah pinjaman terkumpul yang patut bayar balik sebanyak RM2.5 bilion dan jumlah yang dikutip sebanyak RM1.2 bilion (47 peratus).

"Dari segi jumlah peminjam, ada peningkatan mereka yang bayar balik, iaitu dahulu 50 peratus, kini 74.2 peratus sudah mula bayar balik," kata Mohd Khaled. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain