Tiada Lagi Mesin ATM Selepas Sedekad - Dunia | mStar

Tiada Lagi Mesin ATM Selepas Sedekad

MESIN ATM akan hilang dalam tempoh 10 tahun lagi.

Amaran itu dikeluarkan John Howells, orang kuat Link yang percaya urus niaga wang kertas akan berdepan kemerosotan ketara kerana orang ramai kini bertukar kepada transaksi mudah alih dan tabiat membeli-belah secara dalam talian.

Malah, Howells percaya kemerosotan tersebut akan menjadikan perkhidmatan ATM tidak menguntungkan dan memaksa penggunaannya dihentikan.

Sebaliknya pengguna perlu mengeluarkan wang dari rangkaian kedai runcit terpilih sekali gus menjadikan lokasi tersebut sebagai sasaran penjenayah.

"Dalam masa lima hingga 10 tahun, akan tiba satu peringkat di mana tiada lagi mesin ATM. Kita memerlukan cara lain untuk pengguna mengeluarkan wang mereka dan satu-satunya adalah melalui kedai runcit," katanya.

Penamatan penggunaan mesin ATM turut menimbulkan masalah di mana pengguna perlu memandu jauh untuk mengeluarkan wang memandangkan perniagaan kecil-kecilan tidak menerima kad kredit.

Amaran itu juga dikeluarkan memandangkan banyak bank menutup cawangannya di kawasan bandar dan juga kampung kerana mereka tidak mendapat keuntungan.

Ini menyebabkan pengguna hanya bergantung dengan mesin ATM semata-mata.

Link yang mengendalikan 70,000 mesin di United Kingdom (UK) merancangkan untuk mengurangkan bayaran sebanyak 20 peratus tetapi menimbulkan kebimbangan pengguna di kawasan bandar dan kampung bakal kehilangan perkhidmatan mesin ATM secara percuma.

Namun Howells memberi jaminan akan mengekalkan perkhidmatan mesin ATM secara percuma selagi yang boleh walaupun mereka membelanjakan sekitar 30,000 pound sterling untuk mengendalikannya.

mesin ATM

Artikel Sebelum

Pemandu Terlelap, Trak Sondol Dua Kereta

Artikel Berikut

15 Minit Paut Tayar Lori

Artikel Lain