suria

Syarikat Penerbangan Samoa Perluaskan Tambang Ikut Berat Penumpang

APIA: Sebuah syarikat penerbangan kecil Samoa merupakan yang pertama memperkenalkan sistem tambang berdasarkan berat penumpang mencatatkan kejayaan bagi dasarnya pada Rabu dan diramalkan ia akan menjadi amalan global.

Empat bulan selepas memperkenalkan sistem “tambang-berat” – lagi ringan penumpang itu lagi rendah tambang itu, kata Ketua Eksekutif Air Samoa, Chris Langton yang turut menyatakan maklum balas mengenai risalah semua berat adalah positif.

“Kami memulakan sistem itu pada November dan ia akan dilaksanakan,” kata Langton kepada AFP apabila syarikat penerbangan itu memperluaskan sistem tambang mengikut berat dari penerbangan domestik kepada antarabangsa yang menghubungkan negeri kepulauan Pasifik.

“Mereka yang berat mengenal pasti bayaran mengikut berat merupakan sistem yang paling adil walaupun mereka perlu membayar lebih berbanding penumpang lebih ringan.”

Pertubuhan Kesihatan Sedunia 2007 melaporkan bahawa kadar obesiti di Samoa tinggi sebanyak 75 peratus dan Langton berkata, sistem caj yang pertama di dunia itu akan membantu orang ramai lebih memahami tentang isu obesiti. - AFP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain