Aquino Mahu Teliti Dokumen Tuntutan Ke Atas Sabah

Benigno Aquino III
Benigno Aquino III
Benigno Aquino III

MANILA: Presiden Filipina, Benigno Aquino III berkata, meskipun laporan undang-undang berkaitan tuntutan ke atas Sabah telah diperolehi, tetapi beliau tetap mahu dokumen itu diteliti dan dirundingkan terlebih dahulu sebelum mengambil langkah seterusnya.

"Laporan itu perlu melalui beberapa proses. Agensi-agensi berkaitan perlu mengemukakan pendapat masing-masing terlebih dahulu," kata Aquino kepada wartawan ketika menghadiri ulang tahun kelima penubuhan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Filipina di Pasay City, pada Selasa.

Satu panel diketuai Setiausaha Kehakiman, Leila de Lima telah menghantar laporan kepada beliau mengemukakan cadangan dari sudut undang-undang berhubung tuntutan tersebut.

Namun Aquino berkata, beliau masih belum melihat laporan itu.

De Lima berkata, dia telah menghantar laporan itu ke Istana Malacanang pada Jumaat, lalu.

Menurut Aquino, buat masa ini beliau menumpukan perhatian kepada perkara penting lain seperti pelantikan pegawai di agensi kerajaan yang tamat pada 29 Mac ini, selain kajian semula atau harapan menandatangani 290 rang undang-undang yang diluluskan oleh Kongres.

Sementara itu, Aquino mengarahkan rundingan damai dengan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) ditangguhkan ke bulan depan, tetapi menegaskan bahawa rundingan itu masih berterusan meskipun berlaku pencerobohan ke atas Sabah.

Rundingan itu dijadual diadakan di Malaysia semalam, namun beliau mengarahkan supaya rundingan rasmi kali ke-37 itu ditangguhkan ke bulan depan bagi membolehkan kerajaan meneliti baki isu-isu pemilikan dalam perjanjian damai itu.

Kerajaan Filipina dan MILF bersetuju mengadakan rundingan itu pada minggu kedua bulan depan.

Kedua-dua pihak setakat ini hanya mengadakan 'mesyuarat khas', menurut satu kenyataan bersama yang ditandatangani Pengerusi Panel Damai Filipina, Miriam Coronel-Ferrer dan rakan sejawat daripada MILF, Mohagher Iqbal.

"Mesyuarat khas itu berakhir dengan komitmen kedua-dua pihak untuk terus berunding secara cekap dan pantas," kata kenyataan itu yang dipetik agensi berita Xinhua, hari ini.

Dalam rundingan pada bulan depan, kedua-dua pihak dijangka membincangkan penubuhan Pasukan Pemantau Pihak Ketiga (TPMT), Suruhanjaya Bebas bagi Pengawalan (ICP), persidangan Suruhanjaya Peralihan dan Bidang Tugas Pasukan Petugas Sajahatra Bangsamoro. - AGENSI

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130327/lu_04/Teliti-dokumen-Sabah---Aquino#ixzz2OhoTIvYv © Utusan Melayu (M) Bhd

Klik

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain