China Janji Bertindak Rapatkan Jurang Pendapatan - Dunia | mStar

China Janji Bertindak Rapatkan Jurang Pendapatan

BEIJING: Kerajaan China berjanji untuk merapatkan jurang politik antara golongan kaya dan miskin dengan mengambil kira beberapa langkah termasuklah mengawal gaji bagi jawatan eksekutif yang tidak menentu di syarikat-syarikat negeri.

Ikrar yang dikeluarkan pada lewat Selasa memberikan beberapa butiran berserta janji memberikan peruntukan yang lebih bagi perbelanjaan pendidikan, latihan kerja dan program-program sosial.

Pemimpin China berkali-kali telah membuat janji untuk menyebarkan kemakmuran kepada majoriti masyarakat miskin di negara ini tetapi komitmen terperinci sering tertangguh akibat pertikaian mengenai sejauh mana agenda politik digemari syarikat dan puak lain akan terjejas.

Artikel Sebelum

Amaran Tsunami Di Kepulauan Pasifik

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain