PENINGKATAN paras kolesterol mungkin berlaku selepas kita makan banyak daging korban sempena sambutan Aidiladha.
Ahli pemakanan di Hospital Siloam, Indonesia, Olivia Gresya berkata daging korban mengandungi lemak tepu dan kolesterol yang tinggi.
"Kombinasi lemak tepu dan kolesterol tinggi boleh memburukkan profil lipid (ujian darah yang mengukur tahap pelbagai jenis lemak dalam darah).
"Ini terutamanya bagi individu yang mempunyai sejarah hiperlipidemia (paras lemak dalam darah terlalu tinggi) atau sejarah keluarga yang menghidap penyakit jantung, lebih-lebih lagi jika diambil dalam kuantiti yang banyak,” kata Olivia.
Daging lembu yang dikorbankan diagihkan kepada mereka yang memerlukan. -Gambar hiasan
Berikut merupakan makanan yang tinggi kolesterol dan perlu dielakkan:
1. Lemak haiwan
2. Telur burung puyuh
3. Organ dalaman
3. Kulit ayam
5. Ketam
6. Udang kara
7. Sotong
8. Udang
9. Kuning telur
10. Santan
11. Mentega
12. Aneka kuih
13. Ais krim
Sebaliknya, orang ramai disaran agar memperbanyakkan pengambilan makanan rendah kolesterol seperti:
1. Oat atau gandum
2. Daging ayam tanpa kulit
3. Putih telur
4. Tempe
5. Tofu
6. Kekacang
7. Pelbagai jenis sayur
8. Aneka buah kecuali durian