PFAM tak setuju gaji pemain dipotong sepanjang Liga-M ditangguh

PFAM tidak bersetuju gaji pemain-pemain dipotong sepanjang tempoh PKP ini. Gambar hiasan.

PERSATUAN Pemain Bola Sepak Profesional Malaysia (PFAM) tidak bersetuju dengan sebarang usaha untuk melakukan pemotongan gaji pemain pasukan Liga Malaysia (Liga-M) sepanjang tempoh penangguhan liga akibat penularan wabak Covid-19.

Kepimpinan tertinggi PFAM dalam kenyataan menggesa setiap pasukan agar menghormati serta mematuhi kontrak yang dipersetujui dengan melunaskan tanggungjawab mereka selaku majikan terutama berhubung isu pembayaran gaji.

Menurut kenyataan itu, pembayaran gaji penuh amat mustahak memandangkan pemain turut tidak terlepas daripada pelbagai komitmen dan penambahan kos kehidupan seharian terutama sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Kami agak berdukacita...dengan segala usaha demi pasukan, bermain dengan sepenuh hati, berjuang tanpa henti, merisikokan diri dengan kecederaan yang boleh menutup karier kami, mematuhi segala arahan dan obligasi dalam kontrak, tetapi ketika kita semua berhadapan ancaman segetir ini, ada pasukan melihat kami sebagai liabiliti.

Isu pemotongan mahupun penangguhan gaji tidak seharusnya dibangkitkan ketika ini. Adalah sangat tidak adil menjadikan pemain sebagai mangsa untuk ‘kemandirian’ kewangan pasukan,” menurut kenyataan itu.

Pendirian PFAM itu susulan saranan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) yang meminta pasukan dan pemain berbincang serta bertolak ansur dalam menangani krisis dihadapi industri bola sepak tempatan.

Terdahulu, beberapa pasukan menyuarakan kebimbangan terhadap masalah kewangan yang dihadapi mereka, dengan desas-desus menyatakan gaji pemain bakal dipotong demi kelangsungan kantung pasukan sehingga liga bersambung kembali.

Justeru, PFAM berharap pasukan dapat meneruskan pembayaran gaji kepada pemain seperti yang termeterai dalam kontrak dan melunaskan baki gaji yang masih tertunggak kepada mana-mana pemain terlibat.

PFAM, Potong Gaji, Tunggakan, Bayar, Covid-19

Artikel Berkaitan

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain