Rajagobal cadang 'korbankan' Piala FA demi kelancaran Piala Malaysia tahun ini - Sukan | mStar

Rajagobal cadang 'korbankan' Piala FA demi kelancaran Piala Malaysia tahun ini

Rajagobal, melahirkan kebimbangan saingan Liga Super dan Liga Premier akan melangkaui jadual asal, sekali gus memberi impak kepada penganjuran Piala Malaysia yang dijadual bermula Ogos depan.

LIGA Bola Sepak Malaysia (MFL) disarankan untuk ‘mengorbankan’ saingan Piala FA, bagi memastikan kejohanan Piala Malaysia dapat dijalankan pada musim ini.

Bekas ketua jurulatih skuad kebangsaan Datuk K. Rajagobal, melahirkan kebimbangan saingan Liga Super dan Liga Premier akan melangkaui jadual asal, sekali gus memberi impak kepada penganjuran Piala Malaysia yang dijadual bermula Ogos depan.

Berdasarkan jadual asal MFL, saingan Liga Super dan Liga Premier yang bermula pada 29 Februari lalu, dijangka berakhir pada pertengahan Julai, manakala saingan Piala Malaysia dijadualkan berlangsung pada awal Ogos nanti.

“Mungkin MFL boleh korbankan Piala FA untuk Piala Malaysia, kerana bagi saya Piala Malaysia ada nilai sejarah dan tradisi tersendiri. Debaran perlawanan akhir Piala Malaysia sentiasa memuncak setiap tahun, dan keghairahan penyokong terhadap pertandingan ini, tidak boleh dinafikan.

“Tetapi Piala FA juga pertandingan yang menyeronokkan, saya percaya MFL dan FAM (Persatuan Bolasepak Malaysia), pasti jumpa cara terbaik mendepani perkara ini.

Keutamaan sekarang adalah semua pihak perlu memberikan kerjasama dalam menghadapi Covid-19,” katanya kepada Bernama.

Jurulatih berpengalaman berusia 53 tahun itu berpendapat, sekiranya MFL berhasrat meneruskan kesemua pertandingan di bawah kelolaan mereka, beliau mencadangkan supaya format saingan Piala FA diubah iaitu, satu perlawanan sahaja, bermula peringkat suku akhir berbanding aksi timbal balik.

Rajagobal menjelaskan langkah berkenaan bukan sahaja mengurangkan jumlah perlawanan, malahan memendekkan tempoh perjalanan pertandingan, sekali gus memberi peluang kepada MFL untuk menganjurkan Piala Malaysia.

Sementara itu, sumber terdekat MFL yang dihubungi Bernama mengesahkan, tiada sebarang keputusan dibuat mengenai pembatalan mana-mana pertandingan di bawah kelolaan badan pentadbir Liga-M itu, dan segala keputusan hanya akan diputuskan pada mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah, dalam tempoh terdekat.

Baru-baru ini, Ketua Pegawai Eksekutif MFL Datuk Ab Ghani Hassan dilaporkan, memberi bayangan bahawa saingan Piala Malaysia akan ditunda, susulan penularan Covid-19.

MFL dan FAM memutuskan untuk menunda kesemua perlawanan Liga-M berkuatkuasa 16 Mac lalu, susulan penularan pandemik Covid-19.

K.Rajabobal , Piala FA , Batal , Piala Malaysia

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain