Manchester United mahu penyerang baharu, tapi bukan ‘sekadar biasa’ seperti Lukaku, Costa

Romelu Lukaku. Foto Reuters

MANCHESTER United bercadang untuk mendapatkan penyerang seperti Roberto Firmino atau Son Heung-min, menurut bekas pemain, Gary Neville.

Kelab itu memutuskan untuk melepaskan Romelu Lukaku pada musim panas tanpa membuat gantian, meskipun mereka bakal mendapatkan pemain baharu menerusi jendela perpindahan pada Januari.

Bagaimanapun, Neville yang merupakan bekas pemain pertahanan Manchester United yakin pasukan itu akan mendapatkan seseorang seperti pemain nombor 9 Liverpool, berbanding seorang lagi seperti Lukaku atau Diego Costa.

Bercakap kepada Sky Sports, Neville berkata: "Saya melihat Firmino apabila dia pertama kali datang ke England, saya melihat (Mohamed) Salah ketika dia pertama kali di Chelsea, saya melihat (Sadio) Mane. Kadang-kadang pemain perlu berkembang untuk menjadi apa yang mereka mahu.

"Saya rasa United mahu penyerang seperti Firmino, seperti Son di Tottenham. Saya fikir (Solskjaer) mahu jenis pemain itu.

"Saya tidak fikir dia mahukan penyerang biasa yang pada dasarnya akan menjadi Lukaku atau Costa.

"Saya tidak fikir dia mencari jenis itu. Saya fikir dia mencari jenis yang lebih mudah alih ke tiga hadapan atau dua hadapan.

"Saya fikir kelab ini selalu mempunyai penyerang yang boleh bermain berpasangan, yang menyumbang kepada gol," katanya. - Daily Mail

Artikel Berkaitan

Artikel Lain