Sumareh kini status pemain tempatan - Sukan | mStar

Sumareh kini status pemain tempatan

Mohamadou Sumareh.

KUALA LUMPUR: Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) pada Isnin meluluskan permohonan Persatuan Bola Sepak Negeri Pahang (PBNP) untuk mendaftarkan pemain naturalisasi, Mohamadou Sumareh sebagai pemain tempatan, dalam saingan Liga Malaysia (Liga-M), berkuat kuasa serta-merta.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Kevin Ramalingam, yang mengesahkan perkara itu, berkata, Ahli Lembaga Pengarah MFL membenarkan rayuan pasukan Pahang untuk mendaftarkan pemain kelahiran Gambia itu sebagai pemain tempatan pada Jendela Perpindahan Pertama musim 2019.

Katanya, keputusan itu dibuat Lembaga Pengarah MFL selepas satu perbincangan teliti selain mengambil kira sumbangan pemain berusia 24 tahun itu yang berjaya membawa skuad kebangsaan ke pentas akhir Piala AFF Suzuki 2018 baru-baru ini.

Dalam kenyataan pada Isnin, Kevin berkata, keputusan adalah adil dan telus kepada PBNP dan Sumareh selain menyifatkan ia sebagai satu langkah positif ke arah penambahbaikan mutu liga tempatan.

Berdasarkan peraturan Liga-M yang ditetapkan, setiap pasukan diwajibkan mendaftar 20 pemain termasuk tiga penjaga gol terlebih dahulu selewat-lewatnya Khamis lepas sebelum senarai penuh 30 pemain pada 20 Februari depan. - Bernama

Mohamadou Sumareh , MFL , Kevin Ramalingam

Artikel Berikut

Neymar merayu untuk kembali ke Barcelona?

Artikel Berkaitan