suria

Heung-min Son, Dele Alli bantu Tottenham balas dendam ke atas Arsenal

Son dan Alli berjaya menundukkan Arsenal 2-0. - Eurosport

GOL oleh Heung-min Son dan Dele Alli membantu Tottenham membalas dendam terhadap Arsenal dengan kemenangan 2-0 pada suku akhir Piala Liga di Emirates.

Dua minggu dari kemenangan Arsenal 4-2 ke atas Spurs dalam Liga Perdana Inggeris, pasukan Unai Emery itu merupakan pasukan kedua terbaik ketika cuba menewaskan pasukan lawan di utara London.

Selepas Paulo Gazzaniga mematahkan cubaan gol oleh Henkirkh Mkhitaryan, Son berjaya memberikan Spurs kelebihan pada babak pertama, dan Alli juga mengulanginya selepas waktu rehat.

Mengejar pingat perak pertama mereka sejak 2008, Spurs merampas kelebihan awal melalui jaringan Son dan Spurs berjaya menguasai perlawanan.

Walaupun tanpa kehadiran Mesut Ozil yang sekali lagi ketinggalan disebabkan oleh alasan taktikal, Arsenal tetap berjaya mencipta banyak pembukaan.

Aaron Ramsey hampir dapat meraih gol penyamaan tetapi diselamatkan oleh penjaga gol Gazziniga.

Mauricio Pochettino kemudian memasukkan Harry Kane pada babak kedua, dan penyerang England itu memberikan kesan serta-merta, membuka laluan mudah kepada Alli.

Arsenal cuba bangkit tetapi Spurs berjaya mencatatkan kemenangan kedua dalam 17 lawatan ke Emirates untuk menempah tempat empat pasukan terakhir ke Piala Liga buat kali pertama sejak 2014-15. - Eurosport

Tottenham

Artikel Lain