Rayuan Ke Sukan Komanwel Diketahui Selasa Ini - Sukan | mStar

Rayuan Ke Sukan Komanwel Diketahui Selasa Ini

Aksi sebahagian peserta larian 'Asian Games Fun Run' yang memulakan larian di Dataran Merdeka hari ini. Larian itu terbahagi kepada dua kategori iaitu lima kilometer dan sepuluh kilometer, diadakan sempena Sukan Asia yang akan berlangsung di Jakarta dan Palembang, Indonesia pada 18 Ogos hingga 2 September nanti. Foto: Bernama

KUALA LUMPUR: Persatuan sukan yang membuat rayuan mungkin berpeluang menyenaraikan atlet mereka ke temasya Sukan Komanwel 2018 pada 4 hingga 15 April depan, berikutan  beberapa kuota tambahan telah diberikan jawatankuasa penganjur kepada Malaysia.

Setiausaha Agung Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Datuk Low Beng Choo berkata  keputusan mengenai atlet yang akan menyertai kontinjen negara ke Gold Coast, Australia itu akan diketahui Selasa ini, selepas diputuskan dalam mesyuarat Lembaga Eksekutif MOM.

"MOM telah dimaklumkan bahawa kemungkinan akan mendapat kuota satuatau dua tempat lagi. Kita menerima banyak rayuan daripada persatuan sukan kebangsaan dan ekoranitu, kita membuat rayuan kepada  jawatankuasa penganjur untuk kuota lebih.

"Bukan sahaja Husniah (Zaidatul Husniah Zulkifli daripada sukan olahraga) tetapi juga beberapa atlet seperti daripada sukan menembak, triathlon dan ping pong turut mengemukakan rayuan mereka untuk  bertanding pada Sukan Komanwel.

"Kita akan tunggu keputusan Lembaga MOM yang akan bermesyuarat Selasa ini. Kita juga akan muktamadkan senarai atlet dalam kontinjen negara,” katanya yang ditemui selepas acara Larian Ria Sukan Asia ke-18 Jakarta-Palembang di Dataran Merdeka pada Ahad.

Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) sebelum ini mengesahkan seramai 12 atlet akan beraksi di Gold Coast, namun mereka mengemukakan rayuan kepada MOM untuk menambah seorang lagi menjadikan 13 secara keseluruhannya.

Jika rayuan itu diluluskan, impian ratu pecut negara, Zaidatul Husniah, untuk beraksi dalam Sukan Komanwel mungkin akan menjadi menjadi kenyataan.

Berdasarkan prestasi terkini, Zaidatul Husniah mencatatkan masa 11.82 saat dalam acara 100m pada  kejohanan Pra Sukan Asia, Indonesia baru-baru ini.

"MOM telah menetapkan kriteria tertentu sebagai kelayakan kepada atlet menyertai Sukan Komanwel tapi pada masasama, kita juga mahu memberi peluang kepada atlet muda sebagai persediaan ke Sukan SEA 2019, serta Sukan Olimpik2020 di Tokyo, Jepun,” katanya.

Sementara itu, mengenai acara larian ria hari ini, Low berpuas hati dengan penyertaan rakyat Malaysia iaitu melebihi 1,600 peserta.

"Acara ini untuk memupuk kesedaran dalam kalangan orang ramai bahawa Sukan Asia akan berlangsung pada Ogos ini,” katanya.

Pada acara larian hari ini, peserta berusia17 tahun, Rohit Rhaarje Singh Bhatt  mengungguli kategori  lelaki selepas mencecah garisan penamat dengan catatan masa  40 minit 54 saat, manakala bagi kategori wanita pula dimenangi Nurhidayah Hasanuddin selepas mencatat masa 54:06s.

Turut serta dalam perlumbaan yang dilepaskan Setiausaha Agung Komite Olimpiade Indonesia (KOI) Hellen Saritade Lima pada 7 pagi itu ialah ketua kontinjen negara  ke Sukan Asia 2018 Datuk Seri Abdul Azim Mohd Zabidi dan juga Penolong Setiausaha Agung Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Datuk Sieh Kok Chi.

Sebelum Malaysia, larian ria yang diperkenalkan sejak Sukan Asia Doha 2006 itu telah diadakan di beberapa negara termasuk Pakistan, Bangladesh, Emiriah Arab Bersatu, Qatar, Bahrain serta Lubnan.

Tig akategori dipertandingkan iaitu lelaki dan wanita (15 tahun dan ke atas) membabitkan jarak 10km dan lima km pula terbuka kepada kanak-kanak 12 tahun ke bawah dan warga emas.

Peserta yang  menamatkan larian dalam kelompok 25 dan 24 teratas masing-masing dalam kategori lelaki dan wanita, menerima sijil serta pingat khas diikuti 10 peserta teratas yang menamatkan larian sejauh lima kilometer turut menerima hadiah sama.

Sukan Asia 2018 akan berlangsung pada 18 Ogos hingga 2 September di Indonesia.- Bernama

Sukan Komanwel , Sukan Asia

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Mak Nyah maut dibelasah sekumpulan lelaki

Coklat tumpah, panggil bomba!