suria

Wajah Baharu Akademi Bolasepak Negara 2018

KUALA LUMPUR: Akademi Bola Sepak Mokhtar Dahari (AMD) di Gambang, Pahang dijangka beroperasi sebaik sahaja kerja-kerja menaiktaraf siap dilaksanakan sepenuhnya menjelang 2018.

AMD bertaraf lima bintang itu bakal menjadi pusat pemain-pemain muda terbaik dari pelosok negara menimba ilmu bola sepak.

Menurut Pengarah Kanan Program Pembangunan Bola Sepak Negara (PPBN) Safirul Azli Abu Bakar, Fasa I proses menaik taraf akademi terutamanya padang sudah selesai dan sedia digunakan.

“Pihak Jabatan Kerja Raya (JKR) memaklumkan kepada kami Fasa II yang bermula sejak Januari lalu dan baki lima lagi padang akan siap dalam tempoh 18 bulan.

“Jadi tempoh terbaik AMD kembali dibuka adalah pada awal 2018. Lima padang yang telah siap kini digunakan bagi kejohanan Liga Belia Bawah 16 dan 17 Tahun sebagai home.

“Salah satu padang yang siap itu menggunakan rumput jenis Bermuda yang diambil dari Stadium Nasional Bukit Jalil, manakala empat lagi menggunakan ‘Cow Grass, manakala tiga daripada lima padang dalam Fasa II ini menggunakan rumput tiruan,” jelasnya ketika ditemui mStar Online.

Menurut Safirul, sebaik sahaja AMD ini siap sepenuh, ia bakal menempatkan seramai 375 pelatih berusia antara 13 hingga 17 tahun.

“Seramai 75 pelatih dipilih dalam setiap peringkat umur. Dan AMD ini akan menjadi pusat PPBN sepenuhnya,” jelasnya sambil menambah proses menaik taraf AMD ini turut melibatkan dewan, pusat pentadbiran, asrama serta kemudah-kemudahan lain.

AMD yang dilancarkan pada tahun 2014 akan mempunyai kemudahan yang setaraf dengan sekolah berasrama penuh lain bagi menampung program pembelajaran setempat bagi semua pemain yang terlibat

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

LTAPP turut dilanda banjir