Lamaran Untuk Guardiola: Jika Sanggup Datang Kami Bayar £20 Juta Semusim

Pep Guardiola

INI adalah sesuatu yang tidak masuk akal tetapi Manchester City melamar pengurus Bayern Munich, Pep Guardiola dengan tawaran gaji paling lumayan dalam sejarah bolasepak dunia iaitu sebanyak £20 juta semusim selama lima tahun jika dia sanggup datang sebagai pengurus mereka musim depan.

Kontrak Guardiola dengan Bayern Munich memang akan tamat menjelang hujung musim akan datang dan pengurus kelahiran Sepanyol itu belum memutuskan sama ada akan terus bersama juga Liga Jerman itu atau mengubah angin dengan mencari kelab baru.

Tapi jika Guardiola sanggup datang ke City, ini bermakna dia akan menerima gaji keseluruhannya sebanyak £100 juta sepanjang tempoh lima tahun kontraknya nanti.

Angka ini adalah satu rekod baru dalam sejarah bolasepak dunia. Belum pernah ada mana-mana pengurus yang pernah ditawarkan gaji sebanyak itu sepanjang karier mereka.

Berita mengenai tawaran ini dilaporkan oleh akhbar Britain, The Sun dalam edisi Sabtu.

Guardiola sememangnya dikaitkan dengan Manchester City sejak beberapa bulan yang lalu memandangkan kontrak pengurus City sekarang, Manuel Pellegrini akan tamat selepas musim baru ini sama sepertimana kontrak Guardiola dengan Bayern.

Ketua Pegawai Eksekutif City, Ferran Soriano dan Pengarah Bolasepak, Txiki Begiristain merupakan bekas pegawai tinggi Barcelona dan pernah berkhidmat bersama-sama Guardiola di kelab berkenaan.

Faktor ini menambahkan lagi cakap-cakap yang Guardiola, 44, akan tertarik untuk kembali bekerjasama dengan kedua-dua mereka di City.

“Saya belum membuat apa-apa keputusan muktamad mengenai masa depan saya dan satu tahun adalah satu tempoh yang masih panjang," ujar Guardiola sambil menambah "Sebaik sahaja saya membuat keputusan muktamad, orang pertama yang saya akan temui ialah Karl-Heinz Rummenigge, Uli Hoeness dan Matthias Sammer."

Ketiga-tiga mereka adalah tonggak utama Bayern buat masa ini.

Artikel Sebelum

Keputusan Liga Super, Sabtu

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain