Kornfeil, Zulfahmi Kecewa Di GP Catalan - Sukan | mStar

Kornfeil, Zulfahmi Kecewa Di GP Catalan

KUALA LUMPUR: Grand Prix (GP) Catalan berakhir dengan kekecewaan bagi Drive M7 SIC Racing Team apabila Jakub Kornfeil terbabas pada pusingan pertama, manakala Zulfahmi Khairuddin sekadar di tempat ke-24.

Pelumba berusia 23 tahun itu gagal membuat pecutan dan masih bergelut dengan kawalan pada jenteranya serta tidak dapat mengekori kelompok pelumba yang mendahului perlumbaan itu.

"Saya banyak bergelut dengan jentera terutama cengkaman di bahagian belakang. Kami dapat membaiki beberapa masalah tetapi masih tidak mencukupi.

"Dalam perlumbaan, saya tahu pecutan saya tidak mencukupi untuk mengejar mereka di hadapan, jadi saya tidak dapat mencapai keputusan yang saya harapkan.

Saya tidak menyerah kalah dan akan meneruskan cabaran untuk beraksi lebih baik," kata Zulfahmi dalam kenyataan Isnin.

Rakan sepasukannya, Kornfeil dari Republik Czech menampilkan permulaan yang baik tetapi harapannya untuk menamatkan perlumbaan dengan keputusan membanggakan musnah apabila insiden kemalangan menyaksikan Gabriel Rodrigo dari RBA Racing Team melanggar pelumba berusia 22 tahun itu di selekoh ketiga.

Disebabkan jenteranya rosak teruk, Kornfeil tidak dapat meneruskan perlumbaan dan memaksa beliau menarik diri daripada Grand Prix itu di peringkat awal.

"Selepas permulaan yang sukar di hujung minggu, saya gementar sedikit ketika perlumbaan tetapi saya masih dapat menumpukan perhatian. Saya membuat permulaan yang baik tetapi malangnya di selekoh ketiga pusingan pertama, Rodrigo terbabas dan saya juga terlibat. 

"Ini amat malang dan tiada apa yang boleh saya lakukan, saya masih kecewa. Secara keseluruhan, ini adalah hujung minggu paling sukar dalam kerjaya saya sebagai seorang pelumba," kata Kornfeil.

Sementara itu, pengurus pasukan John Stigefelt berkata pasukan itu akan menggunakan tempoh sebelum perlumbaan seterusnya di Assen untuk mengkaji segalanya dan mengenal pasti apa yang silap.

"Pada masa ini, kami tidak tahu mengapa kami hambar pada perlumbaan di sini, jadi untuk kepastian kami mempunyai banyak kerja untuk dilakukan. Kami harus menunjukkan kebangkitan pada perlumbaan di Assen," katanya.

-- BERNAMA
GP Catalan

Artikel Sebelum

Misi Mencari Pengganti De Gea

Artikel Berikut

Keputusan Kelayakan Euro 2016

Artikel Lain