suria

Man United Boleh Dapat Harga 'Diskaun' Beli Radamel Falcao

Radamel Falcao. Foto AFP

RADAMEL Falcao mungkin dilepaskan oleh AS Monaco dengan harga 'diskaun' sebagai pemain tetap kepada Manchester United. 

Falcao yang sebelum ini dipinjamkan daripada Monaco dilaporkan dijangka menjadi pemain tetap di Old Trafford pada musim depan.

AS Monaco dilaporkan bakal dikenakan sekatan Persatuan Bola Sepak Eropah (UEFA) dengan 9.5 juta pound (RM52.75 juta) kerana kelab liga Perancis itu telah melanggar undang-undang Financial Fair Play (FFP).

Skuad mereka juga hanya terhad kepada 22 pemain sahaja.

Monaco membeli Falco pada harga 50 juta pound (RM277.61 juta) daripada Atletico Madrid pada musim panas 2013. 

Mereka merupakan antara 10 kelab termasuk Inter Milan, Roma dan Sporting Lisbon yang bersetuju untuk mengurangkan bajet mengikut peraturan EUFA.

Inter Milan menerima denda paling berat dengan 14.5 juta pound (RM80.56 juta) dengan terhad kepada 21 pemain dalam skuad mereka berikutan terlalu banyak berbelanja pada musim lalu.

Sementara itu, hukuman terhadap Monaco memberi kesan kepada Falcao. Perpindahan penyerang kelahiran Colombia ke Manchester United, dapat mengurangkan kepada beban kewangan Monaco tahun depan.

Manchester United dan Monaco bersetuju dengan nilai perpindahan pemain itu dengan 43.2 juta pound (RM239.94 juta) pada musim panas lalu.

Namun, pemain berusia 29 tahun itu baharu meraih empat gol dalam 27 permainannya. Maka, Falco tidak menjadi menjadi pilihan teratas buat pengurus Manchester United, Louis van Gaal. 

Gaji Falcao sangat tinggi, manakala Monaco pula perlu memotong perbelanjaannya dan mengurangkan jumlah skuad.

Oleh itu, pemilik kelab Monaco mungkin akan mempertimbangkan untuk memberi diskaun harga yang diminta untuk memindahkan Falcao sebagai pemain tetap di Old Trafford.

Artikel Berikut

Keputusan Ligue 1 Perancis

Artikel Lain