BAM Jangan Terlalu Bergantung Kepada Pemain Elit - Zolkples Embong

KUALA LUMPUR: Persatuan Badminton Malaysia (BAM) digesa supaya tidak terlalu bergantung kepada pemain elit jika mahu prestasi badminton negara terus meningkat.

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Zolkples Embong berkata pada masa ini, BAM terlalu mengharapkan pemain perseorangan nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei dan kurang memberikan pendedahan kepada pemain pelapis menyertai kejohanan antarabangsa.

"Saya selalu sebut, jangan terlalu bergantung kepada pemain elit yang ada sekarang. Bagi saya perseorangan negara yang betul-betul elit hanya Datuk Lee Chong Wei.

"Saya sudah cakap banyak kali supaya memberi pendedahan kepada pemain pelapis seperti Zulfadli Zulkifli, Misbun Ramdan Misbun dan Muhd Syawal Mohd Ismail. Saya pernah cadangkan supaya hantar mereka ke Piala Thomas tapi mereka (BAM) lebih pakar," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada majlis Anugerah Sukan Universiti Putra Malaysia (UPM) Ke-29 di Dewan Bankuet UPM di Serdang, dekat sini hari ini.

Zolkples turut meluahkan kekecewaan terhadap prestasi beberapa pemain elit lain yang tidak konsisten.

"Saya rasa inilah masanya, sama ada kita suka atau tidak, kita dedahkan pemain pelapis kita yang masih muda. Pendedahan kepada pemain muda ini bukan sahaja untuk Piala Thomas akan datang tetapi untuk kejohanan peringkat antarabangsa yang lain," katanya.

Zolkples juga tidak menafikan sukan badminton negara kini berdepan masalah kekurangan pemain berbakat besar, sama seperti beberapa sukan lain.

"Dalam sukan apa pun kita tiada kelompok besar pemain baru. Masalah ini juga dihadapi oleh negara lain seperti Indonesia. Saya akui untuk melahirkan atlet bertaraf dunia bukannya mudah," kata beliau. - BERNAMA

Klik

Duduk rumah, pesan online, kami hantar order! Jom semak senarai servis makanan di kawasan sekitar anda

SEPANJANG tempoh PKP, orang ramai digalakkan membuat pembelian secara dalam talian.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain