BAM Jangan Terlalu Bergantung Kepada Pemain Elit - Zolkples Embong

KUALA LUMPUR: Persatuan Badminton Malaysia (BAM) digesa supaya tidak terlalu bergantung kepada pemain elit jika mahu prestasi badminton negara terus meningkat.

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Zolkples Embong berkata pada masa ini, BAM terlalu mengharapkan pemain perseorangan nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei dan kurang memberikan pendedahan kepada pemain pelapis menyertai kejohanan antarabangsa.

"Saya selalu sebut, jangan terlalu bergantung kepada pemain elit yang ada sekarang. Bagi saya perseorangan negara yang betul-betul elit hanya Datuk Lee Chong Wei.

"Saya sudah cakap banyak kali supaya memberi pendedahan kepada pemain pelapis seperti Zulfadli Zulkifli, Misbun Ramdan Misbun dan Muhd Syawal Mohd Ismail. Saya pernah cadangkan supaya hantar mereka ke Piala Thomas tapi mereka (BAM) lebih pakar," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada majlis Anugerah Sukan Universiti Putra Malaysia (UPM) Ke-29 di Dewan Bankuet UPM di Serdang, dekat sini hari ini.

Zolkples turut meluahkan kekecewaan terhadap prestasi beberapa pemain elit lain yang tidak konsisten.

"Saya rasa inilah masanya, sama ada kita suka atau tidak, kita dedahkan pemain pelapis kita yang masih muda. Pendedahan kepada pemain muda ini bukan sahaja untuk Piala Thomas akan datang tetapi untuk kejohanan peringkat antarabangsa yang lain," katanya.

Zolkples juga tidak menafikan sukan badminton negara kini berdepan masalah kekurangan pemain berbakat besar, sama seperti beberapa sukan lain.

"Dalam sukan apa pun kita tiada kelompok besar pemain baru. Masalah ini juga dihadapi oleh negara lain seperti Indonesia. Saya akui untuk melahirkan atlet bertaraf dunia bukannya mudah," kata beliau. - BERNAMA

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain