China Juara Piala Thomas 2012

Lin Dan menjulang Piala Thomas 2012 selepas menewaskan pasukan dari Korea Selatan 3-0 pada pusingan akhir Kejohaan Piala Thomas di sini, Ahad.
Lin Dan menjulang Piala Thomas 2012 selepas menewaskan pasukan dari Korea Selatan 3-0 pada pusingan akhir Kejohaan Piala Thomas di sini, Ahad.
Lin Dan menjulang Piala Thomas 2012 selepas menewaskan pasukan dari Korea Selatan 3-0 pada pusingan akhir Kejohaan Piala Thomas di sini, Ahad.

WUHAN: China mempertahankan kejuaraan Piala Thomas buat kali kelima berturut-turut selepas mengalahkan Korea Selatan 3-0 pada final di Gimnasium Pusat Sukan Wuhan di sini, Ahad.

Pemain peseorangan kedua China, Chen Long menyumbang mata kemenangan apabila mengalahkan Sho Wan Ho 21-9, 21-13.

Ini merupakan kali pertama negara Tembok Besar itu memenangi kejohanan berprestij di tempat sendiri untuk muncul juara buat kali kesembilan sejak 1982.

China telah membuktikan bahawa mereka masih merupakan gergasi sukan itu apabila juara Olimpik 2008, Lin Dan, dengan mudah meraih mata pertama dengan menjinakkan pemain senior Lee Hyun Il 21-14, 21-17.

Korea Selatan, yang julung kali melangkah ke final, cuba memberi saingan pada perlawanan kedua tetapi sukar dengan kehebatan beregu nombor satu dunia, Cai Yun/Fu Haifeng yang mengalahkan Lee Yong Dae/Kim Sa Rang 21-16, 25-23.

Jurulatih China Li Yongbo berkata anak buahnya telah menampilkan persembahan cemerlang.

"Lin Dan, Fu Haifeng dan Cai Yun mempunyai pengalaman bermain dalam enam kejohanan Piala Thomas. Ppemain baru harus belajar daripada mereka.

"Saya juga memuji Chen Long kerana beliau tenang dan mengaplikasikan segala teknik dan strategi yang telah dipelajari selama ini," katanya kepada pemberita selepas perlawanan.

Menjawab soalan pemberita, jurulatih itu tidak menolak kemungkinan dominasi badminton yang dipegang China sekarang akan dirampas negara lain jika perseorangan utamanya Lin Dan dan beregu nombor satu dunia Fu Haifeng/Cai Yun memutuskan untuk bersara kelak.

"Buat masa ini mereka tidak pernah memberitahu saya tentang persaraan. Apa pun keputusan mereka hanya akan diketahui selepas Sukan Olimpik 2012 London.

"Saya harap mereka akan terus bermain kerana mereka kini berada dalam prestasi terbaik. Namun, jika mereka memutuskan untuk bersara, China telah pun bersedia dan mempunyai barisan pelapis yang mampu untuk menggantikan mereka," katanya. BERNAMA

Artikel Berikut

Barca Julang Piala Sepanyol

Artikel Berkaitan

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain