Bonus Jika Menang Pingat Dalam Acara Sukan Tradisional - Danyal - Sukan | mStar

Bonus Jika Menang Pingat Dalam Acara Sukan Tradisional - Danyal

KUALA LUMPUR: Adalah menjadi bonus bagi kontinjen Malaysia sekiranya peserta negara mampu meraih pingat emas daripada sukan tradisional dan ekstrem dalam Sukan SEA ke-26 yang dianggap memberi kelebihan kepada tuan rumah Indonesia untuk menambah jumlah kutipan pingat.

Naib Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Datuk Danyal Balagopal Abdullah berkata walaupun kontinjen negara turut menyertai jenis sukan berkenaan namun tumpuan utama Malaysia ialah jenis sukan yang dipertandingkan di Sukan Olimpik, Asia dan Komanwel.

"Bagi kontinjen Malaysia, jika menang pingat daripada sukan tradisional dan ekstrem itu ia dianggap bonus walaupun tumpuan kita pada sukan bertaraf Olimpik seperti badminton dan berbasikal," katanya kepada Bernama, di sini hari ini.

Antara sukan tradisional yang dipertandingkan di Sukan SEA Indonesia yang secara rasmi akan bermula pada Jumaat depan ialah acara perlumbaan perahu tradisional sementara sukan ekstrem pula seperti mendaki tembok tiruan dan luncur angin.

Terdahulu, Danyal menghadiri majlis penyampaian hadiah Kejohanan Bola Tampar Remaja (Bawah 16 dan 14 tahun) Kuala Lumpur 2011.

Sekolah Menengah Chong Hwa (Persendirian) juara bagi dua kategori iaitu lelaki bawah 16 tahun dan lelaki bawah 14 tahun manakala Sekolah Menengah Taman Connought menjadi johan bagi kategori perempuan bawah 16 tahun manakala Sekolah Menengah Jinjang menjuarai kategori perempuan bawah 14 tahun.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Sukan Sea: Farkhan Mara Ke Peringkat Akhir

Lebih Artikel