Chong Wei Benam Lin Dan Juarai Terbuka Jepun

KUALA LUMPUR: Datuk Lee Chong Wei merangkul kejuaraan kelapan tahun ini apabila membenam cabaran musuh tradisi Lin Dan dari China untuk menjuarai Kejohanan Badminton Siri Super Terbuka Jepun di Tokyo, Ahad.

Pemain nombor satu dunia itu terpaksa mengambil masa satu jam 22 minit untuk menewaskan jaguh China itu dengan keputusan 22-20, 16-21 dan 21-17 pada perlawanan akhir.

Sementara itu, Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek yang kini berada di London, mengucapkan setinggi tahniah kepada Chong Wei di atas kemenangan tersebut.

Katanya kejayaan itu lebih bermakna kerana dikecapi dengan mengalahkan musuh tradisi Lin Dan.

"Saya yakin dengan prestasi ini, Chong Wei akan sumbangkan emas di Sukan Komanwel, mungkin juga Sukan Asia," katanya melalui khidmat pesanan ringkas (SMS, Ahad.

Kejohanan itu menawarkan hadiah wang tunai US$200,000 (RM618,400).

Selain itu, gandingan negara Koo Kien Keat/Tan Boon Heong gagal menembus kekalahan pada Kejohanan Dunia bulan lepas apabila tewas kepada beregu China, Cai Yun/Fu Haifeng, 21-18, 14-21, 12-21 pada final.

Pada Kejohanan Dunia di Paris, Perancis, Kien Keat/Boon Heong akur dengan kehebatan gandingan China itu apabila tewas 21-18, 18-21, 14-21.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Tiga Atlet Sukma Melaka Positif Dadah

Artikel Berikut

Artikel Lain

Hajiji angkat sumpah Ketua Menteri Sabah ke-16