suria

[V] Vida sedar banyak musuh, ada pihak nak jatuhkan… tak terkesan tuntutan RM59 juta 

USAHAWAN Datuk Seri Vida terkejut dengan tuntutan sebanyak RM59 juta daripada 41 pelabur pelaburan mata wang kripto terhadapnya dan baharu mengetahui mengenai perkara tersebut pada Jumaat.

Vida atau Hasmiza Othman berkata dia tidak dapat mengulas mengenai tuntutan dibuat terhadapnya dan menyerahkan sepenuhnya kepada peguam untuk tindakan susulan.

"Saya sendiri tak tahu secara terperinci apa tuntutan mereka. Malah saya baru sahaja tahu hal ini selepas dimaklumkan beberapa pihak.

"Jadi lebih baik sekiranya berurusasn dengan peguam saya. Biarlah pihak peguam akan jawab.

WhatsApp Image 2023-03-10 at 5.50.17 PM (1)

Vida menyerahkan kepada peguam untuk meneliti tuntutan dibuat terhadapnya.

"Saya tak boleh komen lanjut perkara ini sebab melibatkan undang-undang. Biarlah saya bincang dengan peguam dahulu," katanya kepada mStar.

Vida mengulas mengenai perkara itu ketika ditemui pada majlis pelancaran lagu terbaharu anak perempuannya iaitu Cik B berjudul Doakan yang berlangsung di Pavilion Kuala Lumpur.

Dalam pada itu, Vida tidak menolak tuntutan yang dilakukan adalah disengajakan untuk menjatuhkan maruah dan perniagaannya.

Bagaimanapun kata Vida, dia secara peribadi tidak terkesan dengan tuntutan dibuat oleh 41 pelabur berkenaan terhadapnya.

ARTIKEL BERKAITAN: [V] Gagal tunai janji, 41 mangsa pelaburan Lavida Coin tuntut RM59 juta daripada Vida

ARTIKEL BERKAITAN: Vida terima bungkusan misteri, rupanya ada jejaka hantar lamaran! - “Ingat benda main-main ke?”

"Saya dah lama dalam industri perniagaan dan sosial media. Saya tahu ramai yang tak suka saya. Saya tahu saya banyak musuh.

"Jadi tak mustahil ada orang yang cuba nak jatuhkan saya. Mungkin mereka sakit hati atau cemburu.

"Memanglah terkejut dengan berita itu tapi saya tak terkesan pun. Saya masih bertahan dalam perniagaan," jelasnya.

Dalam masa Vida juga terbuka untuk mengadakan perbincangan dengan pihak terlibat sekiranya mereka mahu bersemuka meskipun tidak pernah ada mana-mana pihak menghubunginya.

Saya dah lama dalam industri perniagaan dan sosial media. Saya tahu ramai yang tak suka saya. Saya tahu saya banyak musuh.

DATUK SERI VIDA

USAHAWAN

Kata Vida, dia sentiasa berada di dalam negara malah mereka boleh mencarinya di media sosial.

"Mereka tidak ada menghubungi saya pun, malah boleh sahaja cari saya di media sosial. Saya pun sentiasa ada di Malaysia," ujarnya.

Pada pagi Jumaat, kesemua 41 pelabur berkenaan tampil dalam sidang media khas menuntut Vida membayar wang pelaburan yang dibuat menerusi Lavida Coin (DSV Crypto Club, LUX Galaxies and VI Profit Galaxy).

Kesemua yang terbabit membuat tuntutan tersebut selepas mendakwa wang pelaburan serta keuntungan yang dijanjikan tidak dipulangkan kepada mereka sejak 2018.

1974118

Sebahagian pelabur bersama peguam Mohammad Izwan Azmi (tengah) pada sidang media yang diadakan pada pagi Jumaat.

Peguam yang mewakili kesemua plaintif iaitu Mohammad Izwan Azmi dari Tetuan Izwan Mazniza Kamil & Associates berkata, writ saman dan pernyataan tuntutan telah diserahkan kepada Vida selaku defendan pertama pada 15 Disember 2022 di Empire Beauty DSV, Angsana Mall, Ipoh, Perak.

Bagaimanapun, Vida bersama tiga lagi defendan gagal menghadirkan diri ke mahkamah bagi menyelesaikan kes berkenaan.

Pada Ogos 2018, Bank Negara Malaysia (BNM) menyenaraikan Lavida Coin (DSV Crypto Club, LUX Galaxies and VI Profit Galaxy) dalam senarai Amaran Pengguna Kewangan bank pusat itu.

Senarai Amaran Pengguna Kewangan itu merujuk kepada syarikat dan laman web yang tidak dibenar atau dilulus mengikut undang-undang serta peraturan berkaitan yang ditadbir BNM.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

TONTON VIDEO PILIHAN!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain