suria

Salute Caprice! Tak ‘koyak’ berhujah dengan ‘influencer’ Israel

Caprice tenang berdebat dengan dua wanita Israel di Instagram Live.

SIKAP tenang penyanyi rap Caprice berdepan dengan dua 'influencer' wanita warganegara Israel ketika sesi perbincangan live IG berhubung isu Palestin pada malam Khamis mendapat pujian netizen.

Rata-rata netizen kagum cara Caprice atau nama sebenarnya, Ariz Ramli, 33, mengawal emosi apabila berhujah dengan dua wanita yang dikenali sebagai Shiraz dan Orin dalam pelbagai isu melibatkan pergolakan dua negara itu.

ARTIKEL BERKAITAN: Caprice berang influencer diam diri selepas buat onar majlis buka puasa langgar SOP - “Orang lain buat... kita yang kena!”

Malah, siaran langsung itu menerima lebih 200,000 pelayar media sosial Instagram daripada pelbagai negara terutamanya rakyat Malaysia.

"Salute Caprice, semoga keamanan berpihak pada dunia dan terus sebarkan kasih sayang.

"Salute kepada Caprice yang kekal sabar dan tenang sepanjang sesi live ini berlangsung.

Instagram Live Caprice ditonton lebih 200,000 semasa ia sedang bersiaran langsung pada malam Khamis.

"Aku yang perempuan ini pun rasa macam penat dengar dia punya bebel benda yang sama," tulis netizen.

Menerusi siaran video itu, Shiraz dan Orin dilihat tidak dapat menjawab soalan yang diutarakan oleh Caprice berdasarkan fakta yang dikemukakan oleh penyanyi tersebut.

Malah mereka seolah-olah 'koyak' sehingga mendakwa Palestin bukan merupakan sebuah negara yang diiktiraf.

Apa perasaan awak apabila jiran datang dan ketuk rumah dan kemudian claim rumah yang didiami awak itu merupakan milik mereka sekarang?

CAPRICE

PENYANYI

"Itu bukan tanah Palestin, tak pernah ada nama negara Palestin," kata Orin.

Caprice kemudiannya memberikan gambaran jika rumah mereka didatangi jiran sebelah yang kemudiannya menghalau dan mengambil rumah berkenaan.

"Apa perasaan awak apabila jiran datang dan ketuk rumah dan kemudian claim rumah yang didiami awak itu merupakan milik mereka sekarang?" tanya Caprice.

"Perkara ini sama sekali berlainan dengan isu yang sedang melanda Palestin dan Israel," jawab Orin yang kelihatan 'bengang' dengan pertanyaan yang dikeluarkan Caprice tanpa menjawab soalan itu berdasarkan hujah yang jelas dan betul.

Netizen kecam influencer Israel yang 'koyak' dengan hujah Caprice.

Dalam pada itu, Caprice berkata, dia akan meneruskan usaha untuk berbahas dengan selebriti atau influencer di negara itu sehingga misi utamanya tercapai.

Dia juga berharap apa yang cuba disampaikan dalam perbincangan itu sedikit sebanyak memberi kesedaran kepada rakyat negara Israel.

"Terima kasih kepada semua yang join live tadi... Saya harap selepas ini artis atau influencers dekat sana akan lagi kenal kita sebab saya akan sentiasa DM mereka ajak sembang sampai kerajaan mereka kenal kita siapa," kata Caprice.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

Sementara itu, laporan terkini pejuang Hamas dan tentera Israel bersetuju untuk mengadakan gencatan senjata berkuatkuasa awal pagi Jumaat, sekaligus menyaksikan pertempuran yang berlangsung sejak 11 hari lalu berakhir.

Serangan dilancarkan oleh rejim Zionis pada 10 Mei lalu ketika umat Islam Palestin sedang menunaikan ibadah berpuasa di bulan Ramadan.

Serangan yang dimulakan Israel menimbulkan reaksi kemarahan umat Islam seluruh dunia termasuk Malaysia.

Menurut Kementerian Kesihatan Gaza, sekurang-kurangnya 232 rakyat Palestin, termasuk 65 kanak-kanak terkorban.

Angka korban di Israel pula disahkan setakat ini seramai 12 orang dengan ratusan dilaporkan cedera.

Nak tengok ke posting kelakar dan macam-macam komen? Follow kami di Instagram!

Caprice, Palestin, Israel, Instagram Live

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Aishah terima gelaran Datuk