suria

Bukan sebab kurang pelakon ‘jantan’, Rosyam Nor kata ramai nak tengok hero wajah ‘Oppa’ - “Dulu muka pecah macam saya boleh jadi hero”

Penonton kini lebih gemar melihat hero berwajah Korea berbanding penampilan maskulin seperti Rosyam.

KEMUNCULAN hero berwajah ‘jambu’ dan kurang 'jantan' adalah disebabkan peredaran trend semasa penonton yang terpengaruh dengan drama-drama dari Korea Selatan.

Pelakon dan penerbit, Datuk Rosyam Nor berpendapat ketika ini penonton Malaysia sudah tidak berminat dengan pelakon berwajah sepertinya.

ARTIKEL BERKAITAN:Pelakon tak mahu vaksin patut tarik diri... Rosyam Nor minta penggiat seni patuh SOP - “Jangan susahkan orang, semua nak bekerja”

ARTIKEL BERKAITAN: Rosyam Nor tak pernah ‘blacklist’ pelakon ada masalah ‘attitude’ - “Kadang-kadang jadi artis kita rasa diri besar”

"Pada hari ini, wajah-wajah yang berbentuk Korea itu diminati dan fesyen sekarang tak sama macam waktu saya dahulu.

"Zaman dahulu, muka ‘pecah rumah’ macam saya boleh jadi hero dan sebab itulah nampak muka jantan.

"Zaman sekarang orang tak berminat dengan wajah macam saya kerana pemikiran mereka telah dijajah oleh pengaruh Korea," katanya kepada mStar.

fcdgc hWajah seperti Rosyam sering dijadikan sebagai hero di dalam filem tempatan.

Rosyam diminta mengulas mengenai kenyataan pelakon Faizal Hussien yang mengakui industri seni tanah air kini kekurangan pelakon lelaki yang memiliki sifat kejantanan.

Menurut Faizal, zaman sekrang lebih ramai pelakon 'adik-adik' berbeza ketika zamannya.

Pelakon filem KL Gangster ini ditemui pada majlis pelancaran Program Perintis Usanita - Penjenamaan dan Pendigitalan Bersama Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) yang dirasmikan oleh Menteri Pembangunan Luar Bandar, Dato' Seri Mahdzir Khalid di Dewan Tun Hussein Onn, Dagangan Dunia Putra (WTC) pada Selasa.

Siapalah saya tanpa peminat-peminat semua yang telah memberi sokongan sehingga ke hari ini

DATUK ROSYAM NOR

PELAKON, PENERBIT

Sementara itu, mengulas isu rungutan segelintir pelakon yang menganggap stesen televisyen berlaku tidak adil apabila hanya mengambil hero yang mempunyai 1 juta pengikut Instagram, Rosyam berkata, ia syarat yang diletakkan oleh penyiar Over-The-Top (OTT).

Sebaliknya, kata Rosyam stesen TV tempatan masih mementingkan bakat daripada populariti pelakon tersebut.

"Ramai yang tersalah tafsir perkara itu termasuk penggiat seni, penerbit dan artis-artis yang menyalahkan stesen TV tempatan.

"Sebenarnya itu adalah permintaan daripada OTT platform seperti Netflix, WeTV, iQIYI kerana pemilik dia duduk di luar negara, mereka tak kenal pun artis Malaysia.

"Kalau staf yang berada di sini nak submit nama artis untuk kelulusan contohnya di China atau Amerika Syarikat, mereka nak tengoklah siapa artis ini... kalau betul artis itu popular paling tidak pun mesti ada satu juta pengikut.

Rosyam berkata, stesen TV tempatan masih mementingkan bakat daripada populariti pelakon tersebut.Rosyam berkata, stesen TV tempatan masih mementingkan bakat daripada populariti pelakon tersebut.

"Akhirnya apabila perkara ini kecoh sehingga penggiat seni terus menyalahkan stesen TV tempatan tanpa usul periksa.

"Stesen TV tempatan sebenarnya membantu industri, saya sendiri ambil pelakon baru yang followers baru 200 pengikut untuk jadi hero. Saya harap selepas ini kita kaji dahulu apa isu sebenar sebelum membuat sebarang kenyataan," ujarnya.

Dalam perkembangan lain, Rosyam dilantik menjadi duta produk untuk 50 usahawan industri kecil yang dipilih menerusi Program Perintis Usanita - Penjenamaan dan Pendigitalan Bersama KPLB.

"Daripada 500 usahawan, kita akan pilih 50 sahaja yang menepati syarat dan peraturan untuk menggunakan muka saya bagi mempromosikan produk mereka.

"Siapalah saya tanpa peminat-peminat semua yang telah memberi sokongan sehingga ke hari ini.

"Jadi inilah sumbangan saya kepada masyarakat terutama sekali usahawan yang terjejas akibat pandemik Covid-19," jelasnya.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

TONTON VIDEO MUZIK APA APA ROJER!

Artikel Lain