“Jangan ikut artis tidak berpengetahuan” - Serantau Muslim mohon maaf selepas dituduh perlekeh selebriti - Hiburan | mStar

“Jangan ikut artis tidak berpengetahuan” - Serantau Muslim mohon maaf selepas dituduh perlekeh selebriti

Poster yang dimuat naik menimbulkan rasa kurang senang golongan selebriti.

PENGENDALI akaun Instagram Serantau Muslim mengakui kesilapan mengunakan poster yang dilihat seolah-olah merendahkan golongan selebriti Malaysia.

Menurut Pengerusi Serantau Muslim iaitu Ustaz Mohd Hakim Mohd Nor, teks pada poster itu merupakan pesanan daripada seorang pakar farmasi dan pihaknya terlepas pandang semasa menyunting info grafik pada poster tersebut.

"Kami menyedari kelemahan dalam memetik kenyataan ahli farmasi berdaftar dan berlesen iaitu Nur Syafa Addina yang dipetik daripada Facebook Addenaa Dzakwan untuk dijadikan poster sehingga menimbulkan kekeliruan.

ARTIKEL BERKAITAN: Catriona Ross Disuruh Buka Tudung

"Dengan penuh kesedaran, kami bertanggungjawab sepenuhnya atas pengeluaran poster tersebut tanpa menyalahkan mana mana pihak.

"Poster ini telah menimbulkan reaksi dan tanda tanya dalam kalangan artis. Sedangkan umum mengetahui kami amatlah menghormati para artis bahkan mempunyai kerjasama yang erat dengan ramai artis," katanya.

Sebelum itu, akaun Instagram berkenaan memuat naik poster mengenai penggunaan sarung tangan sebagai perlindungan daripada dijangkiti wabak Covid-19.

Instagram Serantau Muslim buat permohonan maaf.

Salah satu info pada poster tersebut menyebut jangan ikut artis tidak berpengetahuan dalam bidang kesihatan dan tidak bertauliah.

Poster tersebut dipercayai dimuat naik bagi memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai penggunaan sarung tangan.

Bagaimanapun, ia telah menimbulkan rasa kurang senang segelintir selebriti antaranya pelakon Catriona Ross.

Justeru itu, aktres kacukan Melayu-Scotland itu meminta penjelasan daripada pemilik akaun berkenaan mengenai kenyataan mereka pada poster tersebut.

"Saya mahu pemilik akaun Serantau Muslim beri penjelasan mengapa buat poster merendahkan artis. Di saat negara hebat dilanda wabak berjangkit, ada pula 'virus' lain yang timbul," tulisnya.

Catriona Ross tuntut penjelasan pada teks poster.

Enggan memanjangkan isu tersebut, pihak Serantau Muslim membuat permohonan maaf di atas kesilapan mereka itu.

"Kami memohon maaf atas kekhilafan yang berlaku dan berjanji akan memastikan kekeliruan seumpama ini tidak berlaku lagi.

"Fokus utama kita semua rakyat Malaysia termasuklah kami di Serantau Muslim adalah untuk memastikan tiada lagi penularan wabak covid-19 dan semua pihak berusaha sedaya upaya dengan kapasiti masing masing untuk menyebarkan info bermanfaat kepada orang ramai.

"Sekali lagi, kami dengan penuh rendah hati memohon maaf atas salah faham yang berlaku. Semoga Allah menyatukan hati kita semua dalam menghadapi wabak yang menyerang negara kita ini," ujarnya.

Serantau Muslim , Catriona Ross

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain