“Jangan ikut artis tidak berpengetahuan” - Serantau Muslim mohon maaf selepas dituduh perlekeh selebriti

Poster yang dimuat naik menimbulkan rasa kurang senang golongan selebriti.

PENGENDALI akaun Instagram Serantau Muslim mengakui kesilapan mengunakan poster yang dilihat seolah-olah merendahkan golongan selebriti Malaysia.

Menurut Pengerusi Serantau Muslim iaitu Ustaz Mohd Hakim Mohd Nor, teks pada poster itu merupakan pesanan daripada seorang pakar farmasi dan pihaknya terlepas pandang semasa menyunting info grafik pada poster tersebut.

"Kami menyedari kelemahan dalam memetik kenyataan ahli farmasi berdaftar dan berlesen iaitu Nur Syafa Addina yang dipetik daripada Facebook Addenaa Dzakwan untuk dijadikan poster sehingga menimbulkan kekeliruan.

ARTIKEL BERKAITAN: Catriona Ross Disuruh Buka Tudung

"Dengan penuh kesedaran, kami bertanggungjawab sepenuhnya atas pengeluaran poster tersebut tanpa menyalahkan mana mana pihak.

"Poster ini telah menimbulkan reaksi dan tanda tanya dalam kalangan artis. Sedangkan umum mengetahui kami amatlah menghormati para artis bahkan mempunyai kerjasama yang erat dengan ramai artis," katanya.

Sebelum itu, akaun Instagram berkenaan memuat naik poster mengenai penggunaan sarung tangan sebagai perlindungan daripada dijangkiti wabak Covid-19.

Instagram Serantau Muslim buat permohonan maaf.

Salah satu info pada poster tersebut menyebut jangan ikut artis tidak berpengetahuan dalam bidang kesihatan dan tidak bertauliah.

Poster tersebut dipercayai dimuat naik bagi memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai penggunaan sarung tangan.

Bagaimanapun, ia telah menimbulkan rasa kurang senang segelintir selebriti antaranya pelakon Catriona Ross.

Justeru itu, aktres kacukan Melayu-Scotland itu meminta penjelasan daripada pemilik akaun berkenaan mengenai kenyataan mereka pada poster tersebut.

"Saya mahu pemilik akaun Serantau Muslim beri penjelasan mengapa buat poster merendahkan artis. Di saat negara hebat dilanda wabak berjangkit, ada pula 'virus' lain yang timbul," tulisnya.

Catriona Ross tuntut penjelasan pada teks poster.

Enggan memanjangkan isu tersebut, pihak Serantau Muslim membuat permohonan maaf di atas kesilapan mereka itu.

"Kami memohon maaf atas kekhilafan yang berlaku dan berjanji akan memastikan kekeliruan seumpama ini tidak berlaku lagi.

"Fokus utama kita semua rakyat Malaysia termasuklah kami di Serantau Muslim adalah untuk memastikan tiada lagi penularan wabak covid-19 dan semua pihak berusaha sedaya upaya dengan kapasiti masing masing untuk menyebarkan info bermanfaat kepada orang ramai.

"Sekali lagi, kami dengan penuh rendah hati memohon maaf atas salah faham yang berlaku. Semoga Allah menyatukan hati kita semua dalam menghadapi wabak yang menyerang negara kita ini," ujarnya.

Serantau Muslim, Catriona Ross

Artikel Berkaitan

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain