suria

XPDC Berdakwah Di Eropah

Kumpulan XPDC dari kiri Eddie, Ali, Lola dan Izo.

MELIHAT kumpulan muzik yang membawakan lagu-lagu rock mungkin akan melihat sisi negatif mereka.

Biasalah… kumpulan rock sering dikaitkan dengan dadah, arak, kaki perempuan dan macam-macam perlakuan negatif lain. 

Tapi itu semua hanyalah persepsi sahaja. 

Bagi kumpulan XPDC, perubahan hidup dan peningkatan usia membuatkan mereka memilih jalan lain yang lebih memberi manfaat untik habuan ‘di sana’ nanti iaitu dengan berdakwah. 

Demi menyebarkan fahaman Islam sebenar, XPDC sanggup meninggalkan isteri dan anak-anak selama lebih sebulan untuk menjayakan program kembara dakwah di bumi Eropah pada Oktober depan. 

Namun bagi kumpulan ini yang dianggotai Ali (vokalis), Izo (gitar), Eddie (bass) dan Lola (dram), mengorbankan diri untuk perjuangan kepada agama Islam adalah lebih utama. 

Ali, 49, berkata, segalanya sudah diuruskan dan Insya-Allah isteri mereka akan menjaga anak-anak dengan baik sepanjang mereka berdakwah di Eropah nanti.  

Kumpulan XPDC bersama mereka yang terlibat dalam 'kembara dakwah XPDC ke bumi Eropah'. Turut kelihatan Shamsul Ghau-Ghau (tiga dari kiri). FOTO: Nur Asyikin Mayudin.

"Walaupun berat hati nak meninggalkan mereka tapi demi menjayakan kembara dakwah ini, kami terpaksa mengorbankan diri,” katanya. 

XPDC ditemui pada sidang media kembara dakwah XPDC ke bumi Eropah di Hotel Pacific Regency, Kuala Lumpur pada Selasa.   

Tambah Eddie pula, program ini adalah salah satu cara untuk membawa umat Islam secara berperingkat menuju kepada kehidupan yang lebih Islamik.  

"Tidak semestinya ulamak dan cendiakawan Islam sahaja yang boleh melakukan aktiviti dakwah ini. Kita sebagai umat Islam yang mempunyai ilmu juga boleh melakukannya.  

"Namun dengan syarat, kita sentiasa berada dalam landasan yang betul," katanya. 

Kumpulan heavy metal popular ini bakal menjayakan program bermula di London, Manchester, Liverpool, Dublin, Paris dan Amsterdam bagi mengadakan persembahan termasuk berdakwah. 

Menurut ketua projek kembara tersebut, Mubarak Hatta, tujuan utama mereka ke negara itu adalah untuk mendekati masyarakat Islam terutamanya warga Malaysia yang menetap di sana. 

"Dengan itu, kita dapat melihat cara hidup mereka, bagaimana melakukan ibadah, mendapatkan makanan halal dan sebagainya. 

"Selain mendekati masyarakat Islam di Eropah, XPDC juga akan menghiburkan peminat di negara-negara yang dilawati menerusi acara persembahan. 

"Kami juga membawakan Maulana Wan Hilmy Wan Mohamed yang akan berkongsi ilmu dan juga pelakon, Shamsul Ghau Ghau untuk turut serta sebagai pengacara program," kata Hatta.  

Dibawakan khas oleh Pharmasa Nutrition Sdn Bhd, program kembara ini akan dirakamkan dalam bentuk travelog sebanyak 13 episod dan akan disiarkan di sebuah stesen televisyen tanah air. 

XPDC

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain