Hati saya tetap dengan PDRM - Amar Singh

KUALA LUMPUR: "Jika diberi pilihan untuk bekerja kembali, saya akan terus memilih untuk berkhidmat dengan Polis DiRaja Malaysia (PDRM), kerana ia suatu kerjaya yang terbaik dalam dunia," kata bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman Datuk Amar Singh Ishar Singh.

Amar Singh, 60, berkata tugasannya dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah selesai selepas berkhidmat 35 tahun dalam pasukan beruniform itu.

"Saya seronok dengan tugasan ini dan tidak pernah menganggap kerja sebagai anggota polis sesuatu yang membebankan.

"Walaupun tugas saya sudah tamat, tetapi hati saya tetap bersama PDRM. Ini kerana sejak zaman datuk saya, ayah saya dan kini saya sendiri terlibat dalam pasukan keselamatan ini," katanya pada Majlis Serah Terima Tugas di Pusat Latihan Polis (Pulapol), Rabu.

Turut hadir Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun dan Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Noor Rashid Ibrahim serta pegawai kanan lain.

Beliau menganggap rampasan serta serbuan melibatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) antara kes yang paling mencabar serta terbesar yang pernah dikendalikannya.

Amar Singh, yang berasal dari Ulu Kinta, Perak bersara wajib hari ini selepas memulakan khidmatnya dengan pasukan keselamatan itu sebagai Kadet ASP pada 2 Februari 1983.

Antara jawatan penting yang pernah disandangnya adalah Komandan Pulapol Kuala Lumpur (2007), Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur (2010), Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (Siasatan/ Perundangan) Bukit Aman (2014) dan Ketua Polis Kuala Lumpur (2016).

Amar Singh dilantik sebagai Pengarah JSJK pada 13 Oktober tahun lepas yang menjadikan beliau sebagai pegawai kanan berbangsa Punjabi pertama menjawat jawatan itu.

Beliau sepatutnya mengakhiri perkhidmatan (bersara wajib) pada 6 Jun lepas, namun perkhidmatannya disambung secara kontrak selama enam bulan sehingga esok (Khamis).

Jawatan Amar Singh kini dipangku Timbalan Pengarah (Siasatan) JSJK Bukit Aman Datuk Saiful Azly Kamaruddin, berkuat kuasa hari ini.-Bernama

Amar Singh, Bersara

Artikel Sebelum

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain