Gempa Bumi Nepal: Rakyat Malaysia Selamat - Semasa | mStar

Gempa Bumi Nepal: Rakyat Malaysia Selamat

Gambaran selepas kejadian runtuhan salji di Everest Base Camp berikutan gempa bumi di Nepal. Enam pendaki Universiti Teknologi Malaysia yang kini berada di base camp pada ketinggian 5,364 meter itu, dilaporkan selamat. Gambar ini dikongsi oleh salah seorang pendaki itu, Azham Afzanizam Hamzah melalui akaun Facebooknya.

PETALING JAYA: Tiada rakyat Malaysia yang cedera atau terkorban dalam bencana gempa bumi yang melanda Nepal, pagi Sabtu.

Kementerian Luar berkata, pejabatnya di Kathmandu dan New Delhi, India menghubungi semua rakyat Malaysia yang berdaftar dengannya dan mendapati mereka selamat.

Jurucakapnya berkata, ia juga berdasarkan laporan awal, bagaimanapun pihak kedutaan di Kathmandu memaklumkan berlaku gempa bumi susulan di kawasan sekitar ibu negara Nepal itu.

Beliau berkata, sekumpulan pendaki dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM) yang sedang mendaki Gunung Everest juga selamat, walaupun berlaku tanah runtuh di kawasan itu.

Katanya, semua pendaki rakyat Malaysia itu kini berada di khemah pangkalan di pergunungan itu.

Azham Afzanizam Hamzah, salah seorang pendaki Universiti Teknologi Malaysia (UTM) yang berada di Gunung Everest disahkan selamat berikutan gempa bumi di Nepal. Enam pendaki UTM yang kini berada di base camp pada ketinggian 5,364 meter itu, dilaporkan selamat. Gambar ini dikongsi oleh Azham melalui akaun Facebooknya

"Kami meminta semua warga Malaysia di Kathmandu dan kawasan yang terjejas supaya tenang, sentiasa berada di tempat yang selamat dan bekerjasama dengan pihak berkuasa Nepal," katanya.

Beliau menambah, perkhidmatan tempatan seperti telekomunikasi digunakan sepenuhnya untuk melancarkan bantuan kepada mangsa bencana itu.

Hampir 900 penduduk Nepal dilaporkan terkorban dalam kejadian yang berlaku pada pukul 11.56 pagi itu.

Gempa berukuran 7.9 skala Richter itu adalah antara yang terkuat berlaku di rantau ini sejak sedekad lalu.

Nepal , gempa bumi , Malaysia , Kementerian Luar

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Kedah kekal di persada Liga Super

PFA gantung jawatan presiden