Wakil Peniaga Didenda & Digantung Kerana Dagangan Tidak Sah

KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia Securities Bhd menegur secara terbuka, mendenda sebanyak RM10,500 dan menggantung Chin Khuen Sinn selama tiga minggu daripada menjadi pihak berdaftar setelah terlibat dalam aktiviti jualan singkat niaga harian akaun pelanggan.

Dalam satu kenyataan, bursa itu berkata penggantungan itu termasuk dagangan pada atau melalui pasaran saham Bursa Malaysia sebagai Wakil Peniaga (DR).

Ia berkata Chin juga dikehendaki menjalani latihan mengenai kelakuan atau profesionalisme DR dan kesalahan pasaran.

Chin, yang pada masa berkenaan melanggar DR ditugaskan bagi Maybank Investment Bank Berhad di pejabat cawangan Ipoh, melanggar dan/ atau menyebabkan peruntukan Peraturan 401.1(1)(f), 404.3(1)(a)&(b) dan 1302.1(1)(g) Peraturan Bursa Securities.

Ia berkata penemuan pelanggaran dan pengenaan sekatan terhadap beliau telah dibuat setelah selesai proses sewajarnya dan selepas mengambilkira pertimbangan segala fakta dan keadaan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain