Wakil Peniaga Didenda & Digantung Kerana Dagangan Tidak Sah - Semasa | mStar

Wakil Peniaga Didenda & Digantung Kerana Dagangan Tidak Sah

KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia Securities Bhd menegur secara terbuka, mendenda sebanyak RM10,500 dan menggantung Chin Khuen Sinn selama tiga minggu daripada menjadi pihak berdaftar setelah terlibat dalam aktiviti jualan singkat niaga harian akaun pelanggan.

Dalam satu kenyataan, bursa itu berkata penggantungan itu termasuk dagangan pada atau melalui pasaran saham Bursa Malaysia sebagai Wakil Peniaga (DR).

Ia berkata Chin juga dikehendaki menjalani latihan mengenai kelakuan atau profesionalisme DR dan kesalahan pasaran.

Chin, yang pada masa berkenaan melanggar DR ditugaskan bagi Maybank Investment Bank Berhad di pejabat cawangan Ipoh, melanggar dan/ atau menyebabkan peruntukan Peraturan 401.1(1)(f), 404.3(1)(a)&(b) dan 1302.1(1)(g) Peraturan Bursa Securities.

Ia berkata penemuan pelanggaran dan pengenaan sekatan terhadap beliau telah dibuat setelah selesai proses sewajarnya dan selepas mengambilkira pertimbangan segala fakta dan keadaan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Trafik Perlahan di Beberapa Lebuh Raya Utama

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain