Kerajaan, SPR Kaji Penambahbaikan Proses Pilihan Raya - Najib - Semasa | mStar

Kerajaan, SPR Kaji Penambahbaikan Proses Pilihan Raya - Najib

PHNOM PENH: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengkaji kesemua 22 perakuan yang dibuat oleh Jawatankuasa Kabinet Mengenai Penambahbaikan Proses Pilihan Raya yang diluluskan oleh Dewan Rakyat semalam.

Perdana Menteri berkata kerajaan juga mahukan satu proses pilihan raya yang bersih dan adil kerana ia tidak mahu dipilih berdasarkan apa-apa penipuan.

"Tiada apa yang hendak kita disembunyikan," katanya kepada wartawan Malaysia selepas menghadiri Sidang Kemuncak Asean ke-20 di sini yang berakhir Rabu.

Najib berkata beliau hairan kenapa pembangkang menimbulkan kekecohan apabila laporan jawatankuasa itu dibentangkan di Dewan Rakyat semalam sedangkan terdapat wakil-wakil mereka dalam jawatankuasa yang menyediakan laporan berkenaan.

"Mereka bersetuju dengan laporan itu semasa jawatankuasa itu menyediakan laporannya," kata beliau.

Antara cadangan jawatankuasa itu ialah supaya pilihan raya umum diadakan sekurang-kurangnya selepas empat tahun dari pilihan raya sebelumnya, dan supaya warga negara yang mencapai usia 21 tahun didaftar secara automatik sebagai pengundi.

Najib juga berkata beliau telah meminta Naib Presiden Indonesia Boediono Pose, yang hadir ke Sidang Kemuncak di sini, supaya menyampaikan hasratnya kepada Presiden Susilo Bambang Yudhoyono agar Malaysia dan Indonesia mencapai kata sepakat mengenai isu pembantu rumah dari Indonesia ekoran laporan bahawa negara itu mahu mengenakan syarat supaya pembantu rumah Indonesia dibayar RM700 sebulan untuk melakukan hanya satu jenis pekerjaan.

Sejak Jun 2009, Indonesia tidak lagi membenarkan rakyatnya bekerja sebagai pembantu rumah di Malaysia ekoran dakwaan berlaku penderaan oleh majikan.

Larangan itu ditarik balik pada November tahun lepas.

Mengenai tindakan Kemboja melarang rakyatnya bekerja sebagai pembantu rumah di Malaysia sejak Oktober tahun lepas juga dengan alasan mereka ini didera oleh majikan, Najib berkata beliau akan membangkitkan perkara itu dalam perbincangannya dengan Perdana Menteri Kemboja Hun Sen petang ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

default image

Khaled Nordin Perjelas Komen Twitter

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain