Beri Peluang Remaja Pilih Bidang Diminati - Rosmah

KUALA LUMPUR: Remaja harus diberi peluang menerokai bidang yag mereka minati agar mereka dapat menyumbang secara produktif kepada negara, kata isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Katanya golongan itu harus dibimbing dan digilap dengan sempurna agar dapat menyerlahkan potensi sebenar mereka sebagai pewaris pelapis negara.

Rosmah berkata golongan belia berusia antara 15 dan 29 tahun ketika ini berjumlah 7.6 juta orang atau 26.2 peratus daripada keseluruhan rakyat negara ini.

"Jumlah yang besar ini menunjukkan bahawa negara kita mempunyai 'talent pool' yang besar dan terdapat ramai anak muda yang berpotensi untuk menjadi bakal pemimpin pada masa akan datang," katanya ketika berucap merasmikan Pusat Komuniti Permata Perkasa Remaja di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Sri Pantai dan Pantai Ria, Pantai Dalam di sini, Ahad.

Beliau berkata remaja juga harus mempunyai sifat ketimuran, bersopan santun serta tahu menilai khidmat dan berterima kasih terhadap orang lain.

Pusat komuniti itu, projek perintis di bawah progam Permata dengan kerjasama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menyediakan pelbagai aktiviti berbentuk kemahiran hidup seperti kelas membuat dan menghias kek, fotografi, vokal dan muzik, solekan dan andaman serta kelas melukis kasut.

Pusat aktiviti itu juga mengendalikan "Homework Club" yang bertujuan memberi bimbingan akademik kepada pelajar peringkat menengah untuk menyiapkan kerja sekolah setiap hari dengan mendapat bimbingan daripada penuntut UKM.

Setakat ini, seramai 750 remaja telah melibatkan diri dalam aktiviti di pusat komuniti berkenaan sejak ia mula dibuka pada Mac 2010. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain