27 Penduduk Kg Hulu Terengganu Diserang Virus Hepatitis A - Semasa | mStar

27 Penduduk Kg Hulu Terengganu Diserang Virus Hepatitis A

HULU TERENGGANU: Seramai 27 orang termasuk lapan kanak-kanak dari Kampung Basong dan Kampung Pasir Dula di sini dimasukkan ke Hospital Hulu Terengganu (HHT) kerana disyaki dijangkiti virus Hepatitis A.

Pengarah Kesihatan negeri Dr Anuwa Sulaiman berkata lima orang lagi mangsa dari dua kampung berkenaan dirawat sebagai pesakit luar.

"Kesemua mangsa yang dirawat berusia antara dua tahun hingga lingkungan 50-an dan keadaan mereka dilaporkan setabil," katanya ketika dihubungi, Ahad.

Menurutnya kesemua mangsa terbabit dimasukkan ke hospital itu sejak tiga hari sebelum Hari Raya Aidiladha secara beperingkat-peringkat hingga beberapa kes terbaru dikesan pada Sabtu.

Dr Anuwa berkata pihaknya sedang menjalankan pemeriksaan terperinci bagi mengenal pasti jenis penyakit sebenar yang dihadapi kesemua mangsa. Beliau berkata buat masa ini, kesemua mangsa yang sedang dirawat itu disyaki terkena virus Hepatitis A berdasarkan simptom yang dialami seperti mata kuning, demam, sakit kepala dan cirit birit.

"Mereka bukan mengidap virus air kencing tikus atau Leptospirosis," katanya.

Sementara itu, Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Telemong, Rozi Mamat, yang melawat mangsa di HHT hari ini, berkata beliau mengharap Kementerian Kesihatan akan menjalankan siasatan segera bagi mengesan punca sebenar wabak itu.

Rozi, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan, berkata beliau difahamkan kejadian itu berpunca dari penggunaan air yang tidak bersih.

Katanya, sebelum ini penduduk di Kampung Sungai Berua, dekat sini, telah diserang wabak itu pada September lepas. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Januhairy trend bela, warnakan bula ketiak