Tiangong-1 Kembali Dan Jatuh Ke Bumi? - Dunia | mStar

Tiangong-1 Kembali Dan Jatuh Ke Bumi?

STESEN angkasa China dijangka akan kembali ke bumi pada Isnin, dengan tiada siapa pun pasti bahagian mana ia akan jatuh.

Para saintis telah memantau secara terperinci makmal angkasa Tiangong-1 dan mendakwa ia tidak terkawal.

Pada Jumaat, Tiangong-1 dilaporkan telah melintasi Malaysia selama 81 saat mulai 3.19 pagi.

ARTIKEL BERKAITAN: Tiangong-1 Lintasi Malaysia Awal Pagi Tadi

Stesen angkasa bersaiz bas dengan berat 8.5 tan itu dilaporkan sedang dalam perjalanan untuk memasuki semula atmosfera bumi dalam tempoh sekitar 24 jam, menurut Agensi Angkasa Eropah.

Berdasarkan orbitnya, ia akan kembali ke Bumi yang meliputi bahagian Amerika Syarikat, China, Afrika, Eropah Selatan, Australia dan Amerika Selatan.

Walaupun kebanyakan bahagian kapal akan terbakar apabila ia memasuki ke atmosfera, antara 10 dan 40 peratus jisimnya dapat bertahan dan menjunam ke Bumi.

Ini bermakna Tiangong, yang bermaksud 'Istana Syurgawi', mungkin merosakkan beberapa kawasan seperti New York, Barcelona, ​​Istanbul, Rom atau Beijing, lapor MetroUK.

Walau bagaimanapun, peluang untuk terkena mana-mana manusia dianggap kurang.

Pejabat Ruang Angkasa China melalui akaun sosial media berkata jatuhnya pesawat ruang angkasa itu 'tidak memberi impak keras kepada Bumi seperti yang terjadi dalam filem fiksyen ilmiah, namun berubah menjadi hujan meteor yang luar biasa'.

Tiangong-1 dilancarkan pada 2011. -foto AP

China berkata tidak mungkin serpihan besar stesen angkasa akan jatuh ke bumi.

Sebahagian besar dari stesen itu akan hancur apabila melewati atmosfera.

Wakil pengarah Pusat Penelitian Teknik Ruang Angkasa Australia Dr Elias Aboutanios memberitahu BBC: "Ketika bahagiannya kembali jatuh, sebahagian besarnya 'terbakar atau berakhir di tengah lautan dan jauh dari manusia," kata Aboutanios.

Bercakap pada satu taklimat berita, jurucakap kementerian luar negeri, Lu Kang berkata kerajaan sentiasa memaklumkan agensi ruang angkasa PBB mengenai maklumat terbaru Tiangong-1.

China bertanggungjawab dan telus, kata Lu.

"Jika ada keperluan, kami akan segera berhubung dengan negara yang berkenaan," katanya.

"Mengenai apa yang saya dengar, pada masa ini kemungkinan serpihan besar jatuh ke darat tidak begitu besar, kebarangkaliannya sangat kecil."

Laboratorium angkasa pertama di Tiangong-1, dengan ukuran ketinggian 34.1 kaki, dilancarkan pada orbit pada tahun 2011 untuk menjalankan eksperimen dok dan orbit sebagai sebahagian daripada program angkasa China, yang bertujuan untuk menempatkan stesen tetap di orbit menjelang 2023.

Ia pada asalnya ditetapkan untuk dibatalkan pada 2013 tetapi China telah berulang kali melanjutkan misinya.

Memajukan program ruang angkasa China adalah keutamaan bagi Presiden Xi Jinping, yang telah meminta Beijing untuk menjadi kuasa angkasa global dari segi penerbanganruang angkasa awam dan kemampuan ruang angkasa yang mengukuhkan keselamatan negara. -metroUK

Tiangong-1 , Bumi , stesen angkasa

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain