Lagi Kem Rohingya, Mayat Ditemui Di Sempadan Thailand-Malaysia - Dunia | mStar

Lagi Kem Rohingya, Mayat Ditemui Di Sempadan Thailand-Malaysia

Pihak berkuasa Thailand menggali dan mengeluarkan 26 mayat mangsa pemerdagangan manusia dipercayai berketurunan Rohingya yang ditemui di Bukit Khao Rup Chang, di daerah Sadao, pada 2 Mei lalu. - fotoBERNAMA

SONGKHLA: Pihak berkuasa Thailand menemui sebuah lagi kem tahanan pelarian Rohingya di sempadan Thailand-Malaysia yang dikatakan terbesar setakat ini.

Kem dipercayai dibina setahun lepas itu, ditemui di atas Bukit Khao Kaew yang bersempadan dengan Malaysia pada Selasa, menurut wartawan Bernama yang berada di kawasan berkenaan.

Ia terletak hanya tiga kilometer daripada kem pertama yang mana 26 mayat pelarian Rohingya ditemui baru-baru ini, sehingga menyebabkan pihak berkuasa Thailand mengambil tindakan tegas ke atas aktiviti pemerdagangan manusia melibatkan pelarian Rohingya dan Bangladesh.

Kem itu dibina dengan lebih lengkap dan kukuh serta boleh memuatkan lebih 1,000 orang.

Ia dilengkapi 21 bilik tidur, lapan tandas, dua menara pemerhati, empat dapur memasak dan sebuah balai besar yang sedang dibina.

Turut dijumpai barang-barang keperluan seperti makanan dan pakaian, dipercayai ditinggalkan oleh penghuninya yang baru dipindahkan menyeberangi sempadan ke Malaysia.

Selain kem di bukit tersebut, terdapat tiga kem kecil ditemui tidak jauh dengan kem tersebut dan dibina dalam wilayah Malaysia di negeri Perlis yang bersempadan dengan Thailand.

Pihak berkuasa juga menemui tiga lagi mayat di atas Bukit Khao Keaw, Sadao, Songkhla, iaitu mayat seorang wanita dan dua lelaki.

Penemuan tiga mayat itu menjadikan secara keseluruhannya 36 mayat dijumpai di wilayah Songkhla, setakat ini.


Rohingya , mayat , kem

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain