Indonesia Henti Hantar Amah Ke 12 Negara Timur Tengah - Dunia | mStar

Indonesia Henti Hantar Amah Ke 12 Negara Timur Tengah

Rakyat Indonesia turut membantah tindakan Arab Saudi mengenakan hukuman mati terhadap pembantu rumah warga Indonesia baru-baru ini.

JAKARTA: Kerajaan Indonesia akan menghentikan penghantaran pembantu rumah ke 12 negara Timur Tengah berikutan pelaksanaan hukuman mati terhadap dua wanita negara itu di Arab Saudi baru-baru ini.

Antara 12 negara terlibat dengan larangan itu termasuk Emiriah Arab Bersatu, Qatar, Bahrain, Mesir dan Arab Saudi.

Perkara itu dimaklumkan Menteri Tenaga Manusia, Hanif Dhakiri menerusi laman web kementerian berkenaan.

Katanya, larangan akan dikenakan ke atas pekerja yang mahu bekerja untuk majikan individu atau keluarga tetapi tidak membabitkan syarikat.

"Keputusan itu dibuat kerana yang paling penting adalah masih terdapat kekurangan peraturan standard di negara berkenaan menyebabkan pekerja Indonesia rugi, selain sering mendapat layanan buruk dan upah rendah," katanya.

Hanif berkata, kerajaan mempunyai kuasa melarang penempatan di negara tertentu jika pekerjaan terbabit dianggap boleh menjatuhkan maruah seseorang dan negara.

Difahamkan, langkah itu sudah dimuktamadkan, bagaimanapun bagi pembantu rumah yang sedang bekerja di negara terlibat akan dibenarkan untuk terus tinggal dan meneruskan pekerjaan mereka.

Indonesia , amah , Timur Tengah , Hanif Dhakiri

Artikel Sebelum

IS Mengaku Serang Pameran Di Dallas

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Indonesia Diminta Mansuh Ujian Dara

Lebih Artikel

Isteri Adun Panti meninggal dunia