Krisis gaji: FAM sedia beri 'tambahan masa' kepada pasukan

Stuart memberitahu FAM sedia beri kerjasama jika pasukan mahu tambahan masa untuk perbincangan.

KIRA-kira separuh daripada 24 pasukan Liga Malaysia (Liga-M) memerlukan ‘tambahan masa’ bagi mencapai persetujuan bersama dengan pemain serta pegawai dalam menangani impak kewangan yang dihadapi pasukan susulan penularan pandemik Covid-19.

Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Stuart Ramalingam berkata masa yang diperlukan itu bertujuan memastikan perbincangan mengenai kelangsungan pasukan serta kebajikan pemain dan pegawai menghasilkan satu keputusan terbaik buat kedua-dua pihak.

Tarikh akhir bagi memuktamadkan mengenai perjanjian bersama itu adalah pada Rabu ini dan Stuart menjelaskan FAM sentiasa bersedia untuk dirujuk sekiranya tiada sebarang penyelesaian berjaya dicapai dalam tempoh ditetapkan.

“Saya berhubung dengan semua pasukan dan ahli gabungan FAM, separuh daripada kesemua pasukan telah memulakan perbincangan dan sudah ada tanda positif, 50 peratus lagi perlukan masa dan lebih perbincangan, namun bukan sebab tiada persetujuan tetapi ia perlu lebih diperhalusi.

“Jika pasukan perlukan lanjutan dua atau tiga hari, saya sedia bekerjasama sebab kita (FAM) mahukan hasil terbaik daripada perbincangan di peringkat kelab itu sendiri,” katanya kepada Bernama.

Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa) sebelum ini mengeluarkan pekeliling bertajuk Isu Terhadap Peraturan Bola Sepak Fifa Covid-19 yang mengandungi empat perkara utama, antaranya mengenai Perjanjian Yang Tidak Dapat Dilaksanakan Seperti Dijangkakan.

Di bawah Perjanjian Yang Tidak Dapat Dilaksanakan Seperti Dijangkakan, FIFA mengeluarkan prinsip bimbingan yang menggalakkan kelab dan pemain untuk membuka jalan kepada rundingan dalam mencari kata sepakat sepanjang krisis ini, termasuk cadangan penstrukturan penggajian sementara.

Setakat ini, tiga pasukan Liga Super iaitu Johor Darul Ta’zim (JDT), Melaka dan Felda United dilaporkan bersetuju melaksanakan pemotongan gaji pemain dan pegawai selepas perbincangan mengenai perkara itu berjalan lancar.

Dalam pada itu, Stuart percaya setiap pasukan akan menemui jalan terbaik dalam menangani isu tersebut dan menegaskan FAM sebagai badan induk bola sepak negara tidak menyebelahi mana-mana pihak dalam usaha menyelamatkan industri bola sepak tempatan.

Artikel Berkaitan

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duduk rumah, pesan online, kami hantar order! Jom semak senarai servis makanan di kawasan sekitar anda

SEPANJANG tempoh PKP, orang ramai digalakkan membuat pembelian secara dalam talian.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain