Jaguh Piala Dunia dari Paraguay mungkin kembali beraksi pada usia 47 tahun - Sukan | mStar

Jaguh Piala Dunia dari Paraguay mungkin kembali beraksi pada usia 47 tahun

Gambar oleh Grazia Neri/Getty Images

BEKAS pemain antarabangsa Paraguay Carlos Gamarra (gambar) mungkin akan membuat kemunculan semula yang sensasi pada usia 47 tahun selepas 11 tahun mengumumkan persaraannya daripada dunia bola sepak.

Gamarra pernah memenangi 110 gelaran untuk Paraguay dan dinamakan sebagai Pasukan Kejuaraan Fifa pada Piala Dunia 1998 serta turut menjadi pemain kelab Benfica, Atletico Madrid dan Inter Milan daripada 1991 hingga 2007.

Pengarah teknikal Rubio Nu, Juan Sosa percaya Copa Paraguaya telah 'menurunkan nilai' dan mendakwa akan membawa kembali Gamarra untuk membantu meningkatkan kualiti pertandingan itu.

Dia menambah bahawa penyerang tengah itu adalah jauh lebih baik daripada pemain yang mewakili negara tersebut.

"Memang benar saya mahukan Carlos Gamarra bermain dalam Copa Paraguaya yang akan datang.

"Kejuaraan itu telah turun nilainya. Kami sedang bermain untuk 25 kilogram ais dan 20 botol air. Ini adalah jenaka.

"Untuk itu, saya mahu berikan lebih kepentingan kepada piala ini dan untuk Gamarra bermain bagi pasukan kami.

"Dia berlari 12 ke 15 kilometer sehari. Dia lebih bagus daripada mana-mana pemain dalam Divisi Perdana," kata Sosa kepada Radio Monumental.

Biarpun hasrat Sosa untuk mendapatkan khidmat Gamarra dalam perlawanan menentang Oriental pada Selasa depan, masih belum jelas sama ada Rubio Nu akan dibenarkan untuk mendaftar pemain baharu untuk menyertai Copa Paraguaya sebelum Januari.

Penyerang Inter Christian Vieri mendakwa, dia memberitahu ahli majlis kelab tersebut bahawa dia, Ronaldo dan Alvaro Recoba sanggup memotong gaji mereka demi mendapatkan Alessandro Nesta, tapi Nerazzurri mahukan Gamarra. - ESPN UK

Carlos Gamarra

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih Artikel