Lebih Mudah Cipta Sejarah Di Chelsea Berbanding United - Mourinho - Sukan | mStar

Lebih Mudah Cipta Sejarah Di Chelsea Berbanding United - Mourinho

Jose Mourinho menang tiga gelaran Liga Perdana bersama Chelsea. -fotoGetty

JOSE Mourinho mencadangkan impak yang diperolehi di Chelsea tidak boleh disamakan dengan Manchester United kerana sejarah dua kelab itu yang berbeza.

Semasa di Stamford Bridge, Mourinho mampu memenangi tiga gelaran Liga Perdana Inggeris.

Yang pertama pada tahun 2004, mengakhiri penantian gelaran di barat London selama 50 tahun dan merupakan trofi terbaik kedua dalam kelab.

Tetapi jurulatih Portugis itu sedar dirinya kini berada di kelab paling berjaya dalam sejarah British dengan 20 gelaran terbaik yang telah dicapai.

Mourinho sedang berusaha untuk menambah koleksi itu, tetapi mengakui kesannya tidak akan yang sama seperti di Chelsea.

"Perbezaan antara Chelsea dan United adalah saya benar-benar menjadi sejarah Chelsea kerana saya memenangi tiga Liga Perdana, saya memenangi beberapa piala, banyak perkara berlaku di sana, kelab itu memenangi Liga Perdana Inggeris yang pertama pada tahun 2004.

"Jadi saya mempunyai sejarah di sana dan di sini sejarah saya adalah sejarah orang lain yang bekerja keras setiap hari.

"United telah memenangi satu-satunya pertandingan yang kelab tidak pernah menang, tetapi semua orang tahu Liga Europa bukanlah bola sepak yang mudah dan saya datang pada ketika keadaan lebih sukar untuk mencatatkan sejarah."

Ada yang bercakap mengenai tugas Mourinho yang bertanggungjawab terhadap United mungkin tidak panjang, seperti kelab-kelab lain yang pernah diurusnya.

Bagaimanapun, bekas pengurus Real Madrid dan Inter Milan ini menolak cadangan itu.

"Jika suatu hari seorang pengurus meninggalkan kelab walaupun tanpa kejayaan besar, tetapi mewujudkan beberapa keadaan untuk kejayaan akan datang, itu juga merupakan bahagian penting dalam tugas ini," tambahnya menjelang pertandingan Piala FA.

"Jadi apabila saya bekerja di kelab ini, saya bukan hanya bekerja untuk diri saya sendiri, saya juga berusaha untuk masa depan kelab." -metroUK

Jose Mourinho , Chelsea

Artikel Sebelum

Barca Sedia £140 Juta Demi Coutinho

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

United Sedia €500 Juta Untuk Neymar?

Ozil Terdesak Ke United - Mourinho

Artikel Lain