Copa Amerika: Brazil Enggan Rayu, Neymar Akui Menyesal - Sukan | mStar

Copa Amerika: Brazil Enggan Rayu, Neymar Akui Menyesal

Neymar terlepas aksi Copa Amerika tahun ini.

KAPTEN Brazil, Neymar telah meninggalkan pasukannya di Chile selepas pihak pengurusan 'The Selecao' membuat keputusan untuk tidak merayu  ke atas penggantungan empat perlawanan yang dikenakan ke atas penyerangnya itu.

Neymar pada mulanya digantung satu perlawanan setelah dilayangkan kad merah selepas wisel penamat ketika aksi tewas 1-0 menentang Colombia kerana terlibat dengan insiden perkelahi Khamis lalu.

Namun hukuman penggantungan itu ditambah selepas insiden tersebut dibicarakan.

Penyerang Barcelona itu bukan sahaja cuba menghantuk kepala pemain Colombia selepas perlawanan berakhir tetapi mengeluarkan kata-kata kesat kepada pengadil perlawanan, Enrique Osses.

Selepas Brazil enggan membuat rayuan terhadap penggantungannya, Neymar memutuskan untuk meninggalkan pasukannya itu kerana tidak mahu mengganggu rakan sepasukannya dalam misi menjuarai Copa Amerika.

"Saya menunggu dengan penuh harapan akan ada kemungkinan untuk saya beraksi semula bersama Brazil dalam kejohanan ini tetapi malangnya ia tidak berlaku.

"Saya akan menyokong rakan sepasukan tetapi untuk berada di kem latihan amat menyedihkan kerana amat sukar bagi saya untuk terus berlatih bersama.

"Sekiranya masih bersama skuad ini,  saya bimbang akan timbul masalah fokus pasukan untuk mencapai objektif utama pasukan ini," jelas Neymar menerusi akaun Instagramnya.

Neymar juga meminta maaf di atas tindakannya itu dan mengakui emosi menguasai dirinya.

"Saya tidak pernah mengelak daripada menggalas tanggungjawab sebagai kapten malah sudah tentu mahu membantu pasukan untuk membuat keputusan yang betul dan mencapai kemenangan.

"Saya minta maaf kepada rakan sepasukan kerana melibatkan mereka dalam insiden tersebut dan ini akan menjadi satu pengajaran dalam kerier saya," tambahnya lagi.

Brazil akan bertemu pasukan Paraguay dalam saingan suku akhir Copa Amerika pada Sabtu ini.

Dan sekiranya mereka berjaya menewaskan anak buah Ramon Diaz itu, Brazil akan bertemu akan berdepan dengan Argentina atau Colombia di peringkat separuh akhir kelak.

Neymar , Brazil

Artikel Sebelum

Mario Mandzukic Sah Milik Juventus

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Rakyat Pahang terima Sultan baharu