CIMB Foundation-COBRA Sokong Kejohanan Ragbi KGV 10's - Sukan | mStar

CIMB Foundation-COBRA Sokong Kejohanan Ragbi KGV 10's

Pemain-pemain bawah 14 dan 16 tahun SMKGV yang akan beraksi pada Kejohanan CIMB Foundation-COBRA-KGV 23 September ini. Foto: LOW BOON TAT/The Star
Pemain-pemain bawah 14 dan 16 tahun SMKGV yang akan beraksi pada Kejohanan CIMB Foundation-COBRA-KGV 23 September ini. Foto: LOW BOON TAT/The Star

PETALING JAYA: Edisi ke-7 kejohanan ragbi yang dianjurkan oleh Sekolah Menangah King George V (SMKGV) menyaksikan kelainan apabila buat pertama kalinya CIMB Foundation dan COBRA bakal menjalinkan kerjasama dengan penganjur bagi memeriahkan acara tahunan ini.

Presiden COBRA, Tommy Pereira berkata, pihaknya bersama CIMB Foundation telah sedia maklum mengenai kejohanan ini, malah turut melihat ia sesuatu yang positif dalam perkembangan sukan ragbi tanah air.

"Ia boleh juga dianggap sebagai medan untuk mencari bakat-bakat baru di peringkat sekolah seluruh negara yang datang berkumpul di SMKGV.

"Malah kejohanan ini juga menjadi salah satu tempat untuk pemain-pemain bawah 16 tahun serta 14 tahun menunjukkan bakat masing-masing kerana kita sendiri sudah mengadakan pertandingan peringkat bawah 19 tahun serta bawah 20 tahun.

"Sejak 2006, SMKGV telah menganjurkan kejohanan ini secara persendirian, dan tahun ini kami berbesar hati untuk bergabung bersama bagi menjadikan kejohanan ini lebih mantap.

"Saya berharap untuk tahun-tahun akan datang, pihak penganjur juga mampu membuka penyertaan ini kepada sekolah-sekolah di luar negara," katanya kepada mStar Online selepas sidang media Kejohanan Ragbi CIMB Foundation-COBRA-KGV 10's 2012, Rabu.

Sementara itu, kejohanan yang bakal berlangsung pada 22 hingga 23 September ini di Padang SMK King George V, Seremban akan menyaksikan penglibatan 64 pasukan daripada 45 buah sekolah seluruh semenanjung.

Kejohanan yang dibahagikan kepada dua kategori ini, bawah 16 dan 14 akan beraksi secara liga satu pusingan dan dibahagikan kepada lapan kumpulan setiap kategori.

Pasukan yang menjuarai kategori masing-masing bakal membawa balik wang tunai RM1,000, medal, sijil serta cenderamata.

Naib johan pula akan menerima wang tunai RM600, piala iringan, sijil ,medal dan cenderamata manakala tempat ketiga dan ke-4 bakal menerima sijil dan medal.

Pada aksi tahun lalu, Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud (SESSMA), Kuala Terengganu muncul juara bagi kategori bawah 14 tahun, manakala Sekolah Sukan Bandar Penawar (SSBP) muncul juara bagi kategori bawah 16 tahun.

Artikel Sebelum

Zulfahmi Positif Di San Marino

Artikel Berikut

Jadual Perlawanan Liga Perdana Inggeris

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain