Beng Hai Puas Hati Prestasi Skuad Hoki Negara

IPOH: Jurulatih negara, Tai Beng Hai berpuas hati dengan prestasi pasukan negara pada kejohanan hoki Piala Sultan Azlan Shah 2012 di sini walaupun sekadar menduduki tempat keenam.

Beliau berkata, terdapat peningkatan dari segi permainan dan pemain negara tidak lagi terburu-buru dalam membuat serangan sebaliknya lebih bijak mengatur gerakan mengegar kubu lawan.

Dari segi teknik pula, pasukan telah dapat meningkatkan permainan di mana rata-rata tidak lagi kekok belajar dan menimba ilmu daripada pemain pasukan lawan yang lebih berpengalaman, katanya.

"Cuma yang menjadi perhatian dalam kejohanan kali ini banyak peluang gagal dimanfaatkan termasuklah membiarkan pasukan lawan memperoleh gol mudah.

"Dalam melahirkan sebuah pasukan yang mantap perlu memperbanyakkan latihan dan perlawanan untuk membolehkan pemain menimba seberapa banyak ilmu yang boleh," katanya.

Beng Hai berkata, melalui beberapa pertemuan dengan pasukan Asia seperti Korea, Pakistan dan India membolehkan pasukan negara memahami rentak dan permainan pasukan lawan.

Jika mengadakan perlawanan di negara Eropah akan melibatkan kos mahal untuk terbang ke sana dan tidak semua pasukan yang berpengalaman mahu mengadakan perlawanan latihan dengan skuad negara, katanya.

Mengulas perlawanan menentang Korea pada Ahad yang tewas 3-2, Beng Hai berkata, cuaca panas dan keletihan menyebabkan pasukan negara banyak terlepas peluang mendapatkan bola.

Gol Korea diperoleh melalui Hyun Hye Sung seawal minit pertama, Jang Jong Hyun (minit ke 42) dan You Hyo Sik ( di minit ke 50) sementara gol negara hasil jaringan Hafifi Hafiz Hanafi pada minit ke-17 dan Faizal Saari di minit ke-63. - BERNAMA

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duduk rumah, pesan online, kami hantar order! Jom semak senarai servis makanan di kawasan sekitar anda

SEPANJANG tempoh PKP, orang ramai digalakkan membuat pembelian secara dalam talian.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain