suria

Benjamin Khor Harap Wakili Malaysia Pada Kejohanan Piala Dunia

PETALING JAYA: Penembak negara Benjamin Khor berharap Persatuan Menembak Kebangsaan Malaysia (NSAM) akan memberinya peluang mewakili Malaysia pada kejohanan di peringkat lebih tinggi seperti Kejohanan Piala Dunia.

Benjamin yang kini penembak junior nombor satu Asia dalam acara double trap (berpasangan) berkata bersaing dengan penembak handalan dunia akan membolehkan beliau mempamerkan prestasi yang lebih baik.

"Saya tidak pernah mewakili negara di peringkat Piala Dunia dan kejohanan terbesar yang pernah saya sertai setakat ini ialah Sukan Asia (di New Delhi, India pada 2010) dan Kejohanan Menembak Asia di Doha awal tahun ini," katanya.

Penembak berusia 19 tahun itu juga memasang impian untuk melayakkan diri beraksi pada Sukan Olimpik 2016 di Rio de Janeiro, Brazil.

"Saya sedikit kecewa selepas gagal menempah tempat ke Sukan Olimpik London semasa kejohanan di Doha tetapi saya mempunyai peluang yang baik untuk layak pada Sukan Olimpik akan datang," katanya ketika ditemui pemberita pada Kejohanan Menembak Asia Tenggara ke-36 di Lapang Sasar Subang di sini Ahad.

Terdahulu, Benjamin memenangi pingat emas dalam acara double trap lelaki selepas menggumpul 175 mata.

Tempat kedua milik bapanya Edward Khor yang ketinggalan dua mata sementara seorang lagi penembak Malaysia Tan Tian Xiang meraih pingat gangsa selepas mengutip 169 mata.

Kejohanan selama 10 hari yang akan berakhir 10 Jun ini, disertai oleh penembak dari Taiwan, Hong Kong, Macau, Myanmar, Filipina, Singapura, Vietnam, Thailand dan Malaysia. - BERNAMA

Artikel Lain

Wanita kongsi detik lucu masalah bau di rumah