Shahidan Janji Selesai Kemelut Sebelum AGM Julai Depan - Sukan | mStar

Shahidan Janji Selesai Kemelut Sebelum AGM Julai Depan

KUALA LUMPUR: Presiden Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) Datuk Seri Shahidan Kassim berjanji akan menyelesaikan kemelut yang melanda badan induk olahraga itu sebelum mesyuarat agung tahunan (AGM) yang dijadualkan Julai ini.

Shahidan berkata beberapa isu berkaitan termasuk isu petisyen bantahan yang dihantar oleh atlet dan jurulatih agar Timbalan Presiden Karim Ibrahim meletak jawatan, dan isu penggunaan dadah terlarang membabitkan seorang atlet 400 meter negara Mohd Yunus Lasaleh ketika beraksi di Sukan SEA Indonesia, kini dalam proses penyelesaian.

"Kalau boleh saya mahu semua masalah ini dapat diselesaikan segera agar dapat memberi tumpuan kepada perkara yang lebih penting iaitu memperkasakan atlet olahraga sebelum Sukan SEA Myanmar pada 2013," katanya kepada Bernama Khamis.

Bekas menteri besar Perlis itu berkata beliau bersama Jawatankuasa Kerja KOM telah menyusun dan menambah baik program yang sedia ada untuk menyiapkan senarai atlet dan jurulatih bagi menghadapi Sukan SEA 2013 sebelum 15 April ini kerana pihaknya meletakkan sasaran tinggi pada temasya tersebut.

"Kami meletakkan sasaran pingat yang lebih tinggi pada kali ini bagi mengatasi pencapaian di Indonesia pada tahun lalu...jadi saya akan memberi lebih tumpuan ke arah tersebut berbanding kedudukan jawatan dalam KOM," katanya.

Mengulas lanjut mengenai isu petisyen terhadap Karim, Shahidan berkata pihaknya akan meneliti petisyen tersebut pada mesyuarat tertinggi KOM akan datang.

"Kita akan meneliti isi kandungan petisyen yang bertajuk 'Laporan dan aduan jurulatih serta atlet olahraga kebangsaan kepada Presiden KOM' dari setiap sudut sebelum membuat sebarang keputusan," katanya.

Shahidan berkata KOM akan menyerahkan kepada Majlis Olimpik Malaysia (MOM) membuat pengadilan yang sewajarnya terhadap kes Yunus.

"MOM telah melakukan sesi pendengaran bagi Yunus dan saya rasa kes ini mampu diselesaikan oleh MOM dalam masa terdekat," katanya.

Dalam perkembangan lain, Shahidan berkata beliau akan terus mempertahankan jawatannya sebagai presiden bagi penggal ketiga setelah memegangnya sejak 2006.

"Saya tidak sekat mana-mana calon yang hendak bertanding bagi kerusi presiden KOM namun sebagai presiden saya akan mempertahankan kerusi saya kerana pada mesyuarat exco yang lepas semua ahli gabungan telah bersepakat untuk terus memilih saya sebagai presiden KOM penggal berikutnya," katanya.

Shahidan berkata laporan media mengenai 10 aanggota gabungan KOM berpaling tadah untuk menyokong Tengku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim sebagai pengganti beliau adalah tidak tepat sama sekali.

"Mereka (10 ahli gabungan KOM) hanya pergi bertemu Tengku Mahkota Johor, hanya mengadakan kunjungan dan bukan untuk memberi sokongan kepada TMJ bertanding bagi merebut kerusi presiden KOM," katanya.

Media tempatan sebelum ini melaporkan bahawa pada minggu lalu seramai 10 ahli gabungan mengadakan kunjungan bagi mengadakan perbincangan bersama TMJ yang dikatakan berminat mencabar jawatan Presiden KOM yang kini disandang oleh Shahidan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Rajagobal Tidak Risau Pemilihan Pemain

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.