Ganjaran Dan Pingat Ditarik Balik: Ahmad Shabery - Sukan | mStar

Ganjaran Dan Pingat Ditarik Balik: Ahmad Shabery

Atlet quartet negara 4x400 meter (dari kiri) Muhammad Yunus Lasaleh, Kanathasan Subramaniam, Sehzuan Ahmad Rosely dan Yuvaraaj Panerselvam menunjukkan pingat emas yang dimenangi mereka dalam kejohanan Sukan SEA Ke-26 tahun lalu.
Atlet quartet negara 4x400 meter (dari kiri) Muhammad Yunus Lasaleh, Kanathasan Subramaniam, Sehzuan Ahmad Rosely dan Yuvaraaj Panerselvam menunjukkan pingat emas yang dimenangi mereka dalam kejohanan Sukan SEA Ke-26 tahun lalu.

KUALA LUMPUR: Wang ganjaran dan pingat emas atlet Kuartet 4x400 meter lelaki negara yang didapati positif dadah pada ujian anti-doping sample A akan ditarik balik apabila keputusan rasmi sample B diperoleh.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata berkata sehingga kini beliau masih menunggu keputusan rasmi daripada Majlis Olimpik Malaysia (MOM) berhubung ujian sampel B.

"Jika didapati bersalah kita tidak akan teragak-agak untuk menarik balik wang ganjaran dan pingat yang diraih oleh atlet itu pada Sukan SEA lepas.

"Saya amat dukacita apabila mengetahui dari media bahawa kedua-dua ujian sample A dan B adalah positif, namun belum mendapat laporan rasmi dari MOM," katanya kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Kementerian Belia dan Sukan di Stadium Putra Bukit Jalil, Sabtu.

Semalam (Jumaat) media tempatan melaporkan bahawa keputusan sampel air kencing B seorang atlet Kuartet 4x400 meter lelaki negara didapati positif dan beliau bakal berdepan hukuman keras berdasarkan peraturan yang ditetapkan Persekutuan Sukan SEA (SGF).

Disember lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengalungkan pingat kepada Kuartet emas 4x400 meter lelaki negara pada Majlis Penyampaian Hadiah Kemenangan Sukan di Stadium Juara, Bukit Kiara.

Atlet Kuartet 4x400 meter lelaki negara itu -- Muhammad Yunus Lasaleh, Sehzuan Ahmad Rosley, P.Uvaraaj dan S. Kannathasan -- masing-masing menerima insentif berjumlah RM5,000.

Ahmad Shabery berkata MOM perlu memaklumkan kepada persatuan supaya tindakan tegas boleh diambil setelah keputusan rasmi diperoleh.

"Tindakan itu mestilah tidak dilihat sebagai penganiayaan kepada atlet dan atlet itu juga berhak untuk menjelaskan kepada persatuan dan masyarakat bagaimana perkara itu boleh berlaku.

"Doping adalah satu perkara yang serius kerana ia adalah kesalahan besar dan memalukan negara," katanya.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Daren Mahu Kutip Satu Mata Di Macau

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain