Ganjaran Dan Pingat Ditarik Balik: Ahmad Shabery - Sukan | mStar

Ganjaran Dan Pingat Ditarik Balik: Ahmad Shabery

Atlet quartet negara 4x400 meter (dari kiri) Muhammad Yunus Lasaleh, Kanathasan Subramaniam, Sehzuan Ahmad Rosely dan Yuvaraaj Panerselvam menunjukkan pingat emas yang dimenangi mereka dalam kejohanan Sukan SEA Ke-26 tahun lalu.
Atlet quartet negara 4x400 meter (dari kiri) Muhammad Yunus Lasaleh, Kanathasan Subramaniam, Sehzuan Ahmad Rosely dan Yuvaraaj Panerselvam menunjukkan pingat emas yang dimenangi mereka dalam kejohanan Sukan SEA Ke-26 tahun lalu.

KUALA LUMPUR: Wang ganjaran dan pingat emas atlet Kuartet 4x400 meter lelaki negara yang didapati positif dadah pada ujian anti-doping sample A akan ditarik balik apabila keputusan rasmi sample B diperoleh.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata berkata sehingga kini beliau masih menunggu keputusan rasmi daripada Majlis Olimpik Malaysia (MOM) berhubung ujian sampel B.

"Jika didapati bersalah kita tidak akan teragak-agak untuk menarik balik wang ganjaran dan pingat yang diraih oleh atlet itu pada Sukan SEA lepas.

"Saya amat dukacita apabila mengetahui dari media bahawa kedua-dua ujian sample A dan B adalah positif, namun belum mendapat laporan rasmi dari MOM," katanya kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Kementerian Belia dan Sukan di Stadium Putra Bukit Jalil, Sabtu.

Semalam (Jumaat) media tempatan melaporkan bahawa keputusan sampel air kencing B seorang atlet Kuartet 4x400 meter lelaki negara didapati positif dan beliau bakal berdepan hukuman keras berdasarkan peraturan yang ditetapkan Persekutuan Sukan SEA (SGF).

Disember lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengalungkan pingat kepada Kuartet emas 4x400 meter lelaki negara pada Majlis Penyampaian Hadiah Kemenangan Sukan di Stadium Juara, Bukit Kiara.

Atlet Kuartet 4x400 meter lelaki negara itu -- Muhammad Yunus Lasaleh, Sehzuan Ahmad Rosley, P.Uvaraaj dan S. Kannathasan -- masing-masing menerima insentif berjumlah RM5,000.

Ahmad Shabery berkata MOM perlu memaklumkan kepada persatuan supaya tindakan tegas boleh diambil setelah keputusan rasmi diperoleh.

"Tindakan itu mestilah tidak dilihat sebagai penganiayaan kepada atlet dan atlet itu juga berhak untuk menjelaskan kepada persatuan dan masyarakat bagaimana perkara itu boleh berlaku.

"Doping adalah satu perkara yang serius kerana ia adalah kesalahan besar dan memalukan negara," katanya.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Daren Mahu Kutip Satu Mata Di Macau

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain