Sultan Ahmad Shah Kekal Tanpa Bertanding Jawatan Presiden FAM

PETALING JAYA: Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah pada Ahad mengekalkan jawatan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) tanpa bertanding bagi penggal 2010-2015.

Baginda mengekalkan jawatan yang disandangnya itu sejak 1984 apabila pencalonan untuk semua jawatan pada pemilihan badan induk itu di Kongres Tahunan FAM ke-47 pada 31 Julai ini, ditutup hari ini.

Pada mesyuarat majlis FAM di Wisma FAM di sini, baginda mengucapkan terima kasih kepada semua ahli gabungan yang sebulat suara memberi kepercayaan dan sokongan kepadanya untuk terus menerajui badan induk itu.

"Walaupun bola sepak negara belum mencapai tahap yang diharapkan tetapi dalam tempoh empat tahun ini secara keseluruhannya mencatatkan peningkatan dan kemajuan," titah baginda semasa mempengerusikan mesyuarat tersebut.

"Masih banyak lagi perlu dilakukan agar FAM dapat dilihat dikendalikan secara berhemah, cekap dan profesional. Ini adalah antara cabaran kita pada penggal seterusnya," titah baginda.

Baginda bertitah peningkatan bola sepak negara dapat dilihat pada Sukan SEA Laos 2009 apabila skuad kebangsaan berjaya memenangi pingat emas dan berharap usaha yang lebih gigih dapat dilakukan bagi mempertahankan pingat emas di Sukan SEA, Indonesia, tahun depan.

"Sejajar dengan peraturan FIFA, FAM akan menguna pakai sepenuhnya perlembagaan baru FAM pada kongres kali ini dan dengan pelaksanaan perlembagaan baru itu nanti, FAM tidak mempunyai lagi majlis seperti sekarang sebaliknya semua ahli gabungan mempunyai wakil mereka dalam kepemimpinan tertinggi FAM," titah baginda.

Mengikut perlembagaan baru FAM, Jawatankuasa Eksekutif FAM terdiri daripada 15 ahli iaitu seorang Presiden, dua Timbalan Presiden, empat Naib Presiden dan lapan Anggota Eksekutif selepas pemilihan kali ini.

Sementara itu, Timbalan Presiden Datuk Redzuan Tan Sri Sheikh Ahmad berkata mereka telah menerima enam pencalonan untuk dua jawatan timbalan presiden, lapan untuk empat jawatan naib presiden dan 13 pencalonan bagi lapan jawatan ahli eksekutif.

Mengulas mengenai penarikan diri Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim dari jawatan Timbalan Presiden semalam, katanya secara teknikal penarikan diri itu tidak sah kerana tidak menghantar surat rasmi kepada FAM.

"Penarikan diri tidak boleh dilakukan melalui akhbar," katanya mengenai kenyataan Shahidan yang laporkan media semalam.

Bagaimanapun, katanya, calon boleh menarik diri sebelum proses pengundian dijalankan pada kongres itu. BERNAMA

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain