suria

Isu tuntutan sudah selesai... Peguam jelaskan sebab Watie Sadali tak bayar hutang Hana Adnan

Watie (kiri) dan Hana capai kata setuju dalam tuntutan bayaran hutang.

MENERIMA keputusan mahkamah dengan hati terbuka, pelakon dan penyanyi Watie Sadali menganggap isu tuntutan hutang membabitkan dirinya dengan bekas anggota kumpulan Elite iaitu Hana Adnan sudah selesai selepas mereka mencapai kata sepakat.

Menurut peguamnya iaitu Aqila Zulaiqha, tiada lagi isu berbangkit berhubung perkara ini kerana kedua-duanya sudah bersetuju mencari jalan penyelesaian terbaik.

Aqila bagaimanapun menafikan dakwaan kononnya Watie lari dan gagal membayar tuntutan hutang sebelum ini.

watie 33

Watie dan Joey menerima baik keputusan mahkamah.

"Perkara ini telah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak dan tiada lagi isu berbangkit. Malah isu lari juga tidak pernah timbul.

"Keputusan diterima dengan baik oleh mereka. Tiada dendam antara mereka," katanya ketika dihubungi mStar.

Pada pagi Khamis, Mahkamah Sesyen Selayang, Selangor menetapkan Watie atau nama sebenarnya Norwati Sadali, 46, perlu membayar ansuran sebanyak RM2,000 sebulan bermula Januari tahun depan sehingga selesai keseluruhan tuntutan berjumlah RM796,000.

ARTIKEL BERKAITAN: Watie Sadali janji tak lari lagi, setuju bayar RM2,000 sebulan kepada Hana Adnan... Hukuman penjara jika culas bayar hutang

ARTIKEL BERKAITAN: Hana hilang sabar Watie langgar arahan mahkamah enggan bayar hutang, dakwa mampu pula beli barang mahal

Keputusan tersebut dibuat selepas Watie sebelum ini dikatakan gagal membuat baki bayaran kepada Hana seperti mana yang telah diperintahkan mahkamah pada 2017.

Tidak menjelaskan punca sebenar aktres tersebut gagal membuat bayaran sebelum ini, Aqila bagaimanapun memberitahu tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika negara dilanda Covid-19 menjadi antara faktor penyebab.

Dalam pada itu, Aqila memberitahu prosiding mahkamah berlangsung dengan lancar.

Ketika di mahkamah mereka mesra dan bersikap friendly

AQILA ZULAIQHA

PEGUAM

"Saya tidak boleh komen hal tersebut (gagal bayar). Banyak perkara yang berlaku. Covid-19 yang melanda memberi kesan kepada industri. Itu adalah sebahagian daripadanya," jelasnya.

Sementara itu, suami kepada Watie iaitu Joey Daud ketika dihubungi mStar berkata dia dinasihatkan oleh peguam agar tidak memberi sebarang kenyataan berhubung isu ini.

watie 1

Hana dan Watie tidak menyimpan dendam antara satu sama lain.

Untuk rekod, pada 10 Mac 2015, Hana atau Norhanasafiza Mat Adnan, 44, menang saman terhadap Watie berhubung kegagalan pelakon itu menyelesaikan bayaran pinjaman bank yang menggunakan namanya untuk membeli kenderaan jenis Toyota Wish.

Hana mendakwa dirinya membuat pinjaman bank kenderaan itu sekitar September 2005 bagi pihak Watie sebanyak RM150,000 kerana pelakon terbabit tidak layak membuat pinjaman.

Namun, Watie gagal mematuhi syarat ditetapkan seperti membayar ansuran bulanan, cukai jalan, insurans dan perkara berkaitan sejak September 2010 sehingga menyebabkan Hana diisytiharkan muflis.

Pada Mei 2017, Hana memfailkan saman dan keputusan ketika itu menetapkan Watie perlu membayar ansuran sebanyak RM2,500 setiap bulan.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Lain