suria

[VIDEO] “Kalau ikut hati nak betulkan seluruh ucapan tu!” - Adibah Noor sengaja cari salah ‘public figure’ guna bahasa Inggeris supaya viral

TINDAKAN penyanyi dan pelakon Adibah Noor menegur kesilapan sebutan bahasa Inggeris selebriti, personaliti televisyen dan tokoh politik mengundang rasa kurang senang segelintir pihak.

Ada dalam kalangan netizen melahirkan rasa meluat dan menyampah kerana menyifatkan Adibah terlalu berlebihan dan sengaja mencari kesalahan orang berpengaruh hanya untuk popular.

Bagaimanapun menurut Adibah, 51, kata-kata berkenaan tidak akan mematahkan niatnya untuk mendidik orang ramai dalam memperbaiki sebutan bahasa Inggeris.

ARTIKEL BERKAITAN: Selepas pembaca berita TV3, kali ini Adibah Noor betulkan ‘pronunciation’ Rina Harun pula - “Mari kita belajar menyebut perkataan doubt”

ARTIKEL BERKAITAN: Pembaca berita TV3 salah sebutan bahasa Inggeris, Adibah Noor ajar ‘pronunciation’ yang betul - “No offence... jangan marah okay!”

"Saya menggunakan contoh (kesalahan) figura popular supaya ia viral. Ia bukan untuk saya jadi popular atau nak jana pendapatan kerana tak ada job, tapi saya suka ia viral ia teguran itu jadi lebih luas.

Adibah menegur kesilapan Rina menyebut perkataan doubt.

"Kalau nak kata saya ambil kesempatan, jawapannya... mungkin. Tapi tujuan dan niat saya adalah untuk berkongsi apa yang saya tahu, memperbetulkan sebutan dan bukan nak jatuhkan sesiapa," katanya ketika dihubungi mStar.

Isu ini timbul selepas Adibah menegur satu perkataan daripada ucapan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun.

Rina menjadi perbualan hangat netizen di media sosial kerana dilihat kekok memberi ucapan dalam bahasa Inggeris menerusi satu persidangan Suruhanjaya Pembangunan Sosial (CSocD59), Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi sesi ke-59.

Mungkin golongan ini tersentap kerana YB Rina adalah ahli politik dan mempunyai penyokong tertentu...

ADIBAH NOOR

PENYANYI

Penyanyi lagu Terlalu Istimewa itu sebelum ini pernah menegur pembaca berita TV3, Ramzan Mohd Saufi dan penyanyi Haqiem Rusli.

Mengulas lanjut tentang teguran terhadap Rina, Adibah berkata dia faham mengapa ia mencetuskan perdebatan ramai.

"Mungkin golongan ini tersentap kerana YB Rina adalah ahli politik dan mempunyai penyokong tertentu... saya minta maaf kalau ada yang tersinggung.

"Tapi kalau ikutkan hati, saya nak betulkan seluruh ucapan itu. Tapi sebagai bekas guru bahasa Inggeris, ucapannya yang lain itu masih boleh diterima, kalau tutup mata boleh faham.

Antara perkataan bahasa Inggeris yang ditegur Adibah.

"Saya akur dan sedia maklum kita (rakyat Malaysia) bukan penutur bahasa Inggeris sebagai bahasa pertama," katanya.

Tambah Adibah dia akan terus menegur secara terbuka sesiapa sahaja yang melakukan kesilapan sebutan bahasa Inggeris untuk dipelajari ramai.

"Kecaman adalah sesuatu yang berlaku tiap-tiap hari dalam kehidupan saya yang bekerja dalam bidang ini, saya menerimanya dengan hati terbuka.

"Saya akan terus buat content begini sekiranya rasa terpanggil untuk buat dan bukannya hari-hari pun, kadang-kadang je," katanya.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

TONTON VIDEO PILIHAN!

Artikel Lain