Suria FM Sambut Hari Wanita Sedunia Bersama Ikal Mayang - Hiburan | mStar

Suria FM Sambut Hari Wanita Sedunia Bersama Ikal Mayang

suria
Penyampai radio Ceria pagi Suria FM bersama selebriti-selebriti yang terlibat dengan projek Ikal Mayang.

PETALING JAYA: Bersempena dengan Hari Wanita Sedunia 2014 yang disambut pada setiap 8 Mac (Sabtu), stesen radio Suria FM telah menjemput Pertubuhan Pembangunan Kendiri Wanita dan Gadis (WOMEN:GIRLS) ke konti untuk berkongsi projek terbaharu mereka iaitu Ikal Mayang 2014 pada Khamis.

Pengurus Program Suria FM, Adiwati Zainuddin, berkata, sebagai stesen radio yang peka mengenai isu-isu menaikkan martabat wanita, pihaknya membantu WOMEN:GIRLS mempromosikan projek Ikal Mayang menerusi slot Ceria Pagi yang dikendalikan oleh Adibah Noor dan Halim Othman.

“Ikal Mayang merupakan satu projek yang mengetengahkan kisah wanita dan memberi dorongan kepada mereka untuk terus berusaha sehingga berjaya. Kami harap,lebih ramai pendengar akan memberikan sokongan kepada Ikal Mayang.

"Malah sebagai stesen radio tempatan yang sentiasa memberikan mesej-mesej positif kepada pendengar, kami akan sentiasa tampil memberikan informasi sebagai tanda kepekaan kami terhadap hal-hal yang berbangkit," katanya menerusi kenyataan media yang diemelkan kepada mStar Online pada Jumaat.

suria
Ida Nerina (kiri) ditemubual mengenai prokjek Ikal Mayang.

Ikal Mayang merupakan sebuah projek kompilasi filem-filem pendek yang ditulis dan diarah oleh wanita dalam meraikan Hari Wanita Sedunia 2014.

Ikal Mayang 2014 memperkenalkan enam buah filem pendek yang menampilkan lima wanita pengarah tersohor dan berbakat iaitu Datin Paduka Suhaimi Baba dari Malaysia, Nia Dinata (Indonesia), Shireen Rano (Filipina), A.D.Chan (Singapura), Siti Kamaluddin (Brunei) dan Niraman Ross (Thailand).

Bersempena dengan sambutan Hari Wanita Sedunia tahun ini yang bertemakan Inspire To Change (Mencetus Perubahan), Ikal Mayang 2014 meletakkan pula tema projek itu berjudul Terpendam.

Ikal Mayang 2014 menggarapkan kisah-kisah yang selama ini dipendamkan sahaja oleh wanita akibat daripada stigma, persepsi, dan amalan masyarakat dan disampaikan di dalam bentuk filem.

Festival Ikal Mayang bakal berlangsung pada 8 dan 9 Mac 2014, bertempat di pawagam GSC Pavilion, Kuala Lumpur.

Suria FM

Artikel Berikut

Ejen Kutip Royalti Diugut Bunuh

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

BN, PAS bentuk kerajaan baharu di Johor

Agong cari penyelesaian terbaik